paniekaanval emoticon
Blog artikelen,  Gratis

10 tips bij een paniekaanval

Tijdens een paniekaanval ervaren we kortademigheid of zelfs hyperventilatie, zweten, soms uit lichaam treden van je bewustzijn, versnelde hartslag etc. Ook gaan onze gedachtes als we die nog hebben in sneltreinvaart van angstig naar steeds angstiger, ook wel de ‘monkey mind’ genoemd die in overdrive werkt, of je kan zelfs helemaal niet meer denken alleen nog maar dat overweldigende gevoel. En de energie zou ik omschrijven als een vurige stijgende energie.

Je hebt PTSD of complex PTSD ook wel trauma genoemd. Bijna iedereen heeft dat in zijn of haar systeem in de jeugd of geboorte opgelopen. Het zit in je onbewuste systeem opgeslagen als een open wond. En als je een paniekaanval ervaart, dan is dat het moment van dat systeem om jou te herinneren eraan en dat je er klaar voor bent om het te gaan oplossen.

Nou, dat is nogal wat. Je hele systeem functioneert niet meer normaal en op een willekeurig moment compleet in een overweldigend gevoel. Dat is ronduit klote. Vooral als je nog een beetje besef hebt van de realiteit om je heen en dat er niks aan de hand is werkelijk. Toch is je lichaam in complete paniek. Lekker dan. En nu?

Deze 6 tips hielpen mij het meest:

TIJDENS de aanval:


1. Kijk actief om je heen + benoem hardop voorwerpen + vraag jezelf: ‘ben ik veilig”?

Het antwoord is altijd ja!….anders was je al weggerend voor de aanvallende tijger!

Je helpt jezelf terug in het NU-moment te komen. Je denken is in verleden of toekomst.


2. Tik met een hand op je bovenbeen + voel je lichaam (van binnen uit)

Werkt tegen dissociëren en ook om niet meer uit je lichaam te gaan.


3. Geef jezelf een knuffel en knijp in je bovenarmen + adem lang uit

Die knuffel is een beweging naar binnen en versterkt de vastgehouden adem, maar heeft een kalmerend effect juist op je overstresste zenuwsysteem. Net als het ‘bakeren’ (in strakke doeken wikkelen van (huil)baby’s).

Nooit op de inademing focussen, dan versterk je hyperventilatie en kun je flauw vallen na een tijd. Lange uitademing op FFF of SSS…of zing…. echt waar. Dit klinkt raar, maar zing en je helpt jezelf kalmeren op een nog dieper level.

Een uur na de aanval

Doe je deze 3 tips. Of test wat voor jou het beste werkt vooral!


4. Herhaal mantra’s in je hoofd of hardop:

“This too shall pass” (3x)

Kalm, kalm, kalm” (3x)

Je kunt daarbij een hand op je hart en of buik leggen, en praat het hardop tegen jezelf of richting je eigen hart (met intentie). Dat werkt het beste heb ik ervaren.


5. Aarden; met blote voeten de grond raken, liggen, stampen, rug tegen een boom, blote voeten op het gras. Doe wat jij fijn vindt, liefst iedere dag. Ook voedsel dat in de grond groeit kan ondersteunend zijn: aardappels, uien, knoflook, gember, wortelen, bieten….etc.

Voel bewust wat jouw systeem helpt en wat niet.


6. Koel water over je lijf laten stromen: Over de binnenkant van je polsen, je enkels, achter je oren en bovenin je nek. Een ijspakking/ koelelement kan ook prettig zijn zelfs. Alles om je nervus vagus systeem te kalmeren. Die werkt in overdrive met al die panieksignalen en die geeft de hartkloppingen en kortademigheid vooral. Dus kalmeer die!


4 extra tips

Hoe je dit kunt verbeteren op een langere termijn, zodat je minder vaak een paniekaanval ervaart in de toekomst:

7. Kennis over het zenuwsysteem en het vecht-vluchtsysteem helpt om jezelf beter te leren kennen en kennis is macht! Test voor jezelf of Somatische oefeningen die overtollige spanning kunnen weghalen. Of lees “The body keeps the score” van Bessel van der Kolk. Ook boeken van Louise Hay zijn aanraders. Boeken van Peter Levine vond ik persoonlijk weinig hulpzaam.

8. Mindfulness, meditatie, ademoefeningen, yoga, tai chi, alles waarbij je meer contact met je lichaam krijgt en meer controle erover en dit heel bewust oefent helpen je. Doe dit dagelijks liefst iedere ochtend, al is het 5 minuten. Herhaling geeft meesterschap, niet hoe lang je iets oefent. En als je iets beoefend, dan is het okay als je het nog niet goed kan, dat komt pas na regelmatig oefenen hè! Geef jezelf 3 maanden de tijd om iets nieuws onder de knie te krijgen en doe het dagelijks. Verbaas jezelf!

9. Zoek een goeie trauma therapeut (emdr sessies) of een gecertificeerde Sjamaan of Healer die jou hiermee in de diepte kan helpen om de oorzaak op te lossen. Blijf er niet zelf mee tobben. Als het tijd is om eraan te werken krijg je vanzelf dus die triggers, dat is het signaal dat je klaar bent om eraan te gaan werken. Dus zie de paniekaanval als een positief signaal van jou systeem!

10. Voor wie iets externs wil gebruiken: Bach bloesem remedie, (bij het kruidvat (dit is geen sponsoring)) Gebruik: Spray 2 pufjes of de andere variant met druppelaar: 2 druppels onder je tong, voordat je iets gaat doen waarbij je van tevoren al weet dat het een paniekaanval kan geven.


klik niet op mij!

Download hier de 9 tips bij paniek (nl only) tips in een pdf bestand, om op te slaan in je mobieltje of te printen zodat je ze bij de hand hebt.

Veel liefs,

Felicia.

Delen is lief!
error: Content is protected !!