bliksem in nachtelijke bewolkte lucht
Digitale techniek,  Tips van Felicia

8 manieren om je te beschermen tegen onweer

Waarom zou je iets willen weten over onweer en bliksem?

Sinds ik een Smartphone heb staan er een weerapp en onweerapp op. Ik vind het prettig om tijdig gewaarschuwd te worden, zodat ik mijzelf en mijn apparatuur kan beschermen. Sommige mensen vinden het overdreven, of zeggen dat ik bang ben voor onweer. Mijn waarnemingen, van jongs af aan, gaven mij reden tot een groot respect voor natuurkrachten, waaronder onweer.  En dat je daar als nietig mens wel degelijk rekening mee kunt leren houden, zonder in de angst te hoeven schieten. Door kennis kun je jezelf beter beschermen. En ja, de kans is niet zo heel groot…

Volgens het KNMI worden er in Nederland nog elk jaar gemiddeld twee personen per jaar dodelijk getroffen door bliksem. Een veelvoud van dit aantal wordt jaarlijks direct of indirect getroffen door bliksem, maar overlijden hier niet aan. Wel lopen zij vaak zware verwondingen op als brandwonden en schade aan hersenen en zenuwstelsel. Het belangrijkste is dat u het gevaar van onweer onderkent en maatregelen treft op het moment dat het gaat onweren. bron brandweer Eibergen

Dus het onderkennen van het gevaar is juist Wijsheid. En omdat ik mijn kennis graag deel met anderen; kun je hier een compleet overzicht vinden van alle waardevolle betrouwbare kennis, apps, widgets, etc en een heel stroomdiagram om je eigen kennis te testen.

Zou het niet mooi zijn als NIEMAND jaarlijks meer overlijd of zwaar gewond raakt ten gevolge van onweer in Nederland?

De 8 stappen die je kunt doen:

1. check iedere dag het weer

journaal+ weerbericht:

 • journaal dagelijks 20:00 weerbericht aan einde op TV op npo1
 • Het weer van de nos op internet: https://nos.nl/weer (extra leuk: stuur hier je mooiste weerfoto in!)

weersverwachting per plaats op internet: http://www.weer.nl/verwachting/nederland/amsterdam/1812872/

weer per provincie:  zuid-holland: http://www.weer.nl/verwachting/kaart/europa/nederland/zuid-holland/

*En deze vind ik supermooi van meteoearth kan ook op locatie: weer in Rotterdam: http://www.meteoearth.com/#/,4.51,51.92,183.41,4,1,1,0,0,0,time=1534167180

Weerbericht Widget:

 • voor de Mac: van The Weather Channel (amerikaans) zie: widget instellingen rechts- onderaan Wijzig – Weer aanklikken.
 • Weerbericht Widget op je Android of Iphone -zie bij widgets op je smartphone (nadat je een weerapp geinstalleerd hebt). Dan kan je die op je startpagina van je smartphone zetten.

Weerbericht automatisch in je digitale agenda:

ook wel een *.ical (abonnement op een agenda die je kunt importeren): http://www.webcal.fi/nl-NL/kalenders.php typ/zoek: Weer + locatie instellen + eventueel andere naam geven dan ‘Weer’ + abonneren.

2. hou rekening in je planning met

 • even geen computergebruik/ internetten en TV
 • niet douchen (nu.nl factcheck)
 • de was of droger later pas aanzetten
 • en even niet afwassen

3. wat kun je wel doen tijdens onweer?

Een boek lezen, gaan slapen, meditatie, naai-klusjes, opruimen in huis, was vouwen, strijken, afwas afdrogen, vaatwasser uitruimen, auto rijden, breien, haken, knutselen, schrijven met papier en pen. En gezellig een kaarsje erbij maakt de sfeer compleet voor de echte “onweersgenieter”.

Weet je er nog een paar? Reageer onderaan dit artikel.

4. installeer een onweeralarm

Kans op Onweer op locatie (op internet):

Apps voor je Smartphone:

Regenmelding/radar geeft inzicht in de snelheid van de regen en ook hoe snel het onweer bij je kan zijn:

5. check hoever nog

De afstand van jou tot het onweer is afhankelijk van de snelheid van de wind.

In de apps krijg je een melding bij 50km (onweeralarm) of 40km (bliksemdetectie) afstand. Vaak kijk ik dan even op buienradar om te zien hoe snel en welke richting de regen zich ontwikkeld.

Mijn ervaring met Onweeralaram is dat het vaak langs mijn locatie schuift. Of dat de melding niet nodig was dus. Bij Bliksemdetectie is het vaak wel raak. Verder vertrouw ik op mijn eigen zintuiglijke waarnemingen: Lucht wordt donker (hoeft niet), spanning in de lucht is soms ook voelbaar doordat je zelf onrustiger van binnen wordt. Ik heb het laatst een keer gevoelt en toen stond er onweer: op 100km. Maar toch ik zette alles uit en binnen 5 minuten was het onweer er inderdaad. Dus onderschat de wijsheid van je eigen lijf ook niet!

6. doen tijdens onweer

Jezelf beschermen:

Zoek een veilige plek: gebouw of auto of boot met metalen kajuit.

Kan dat niet maak je dan zo klein mogelijk: voeten dicht bij elkaar en op je hurken zitten ver van hoge voorwerpen.

Ga niet voor het raam staan in huis.

Spullen beschermen?

Haal de stekker van kostbare apparaten uit het stopcontact, leg ze  op minimaal 1 meter afstand ervan. De wifi op mijn modem zet ik vlak ervoor ook uit, zodat er minder kans is op inslag in de router zelf. Zet de apparaten helemaal uit als ze op een batterij werken zoals een laptop. een mobieltje kan wel, maar de wifi zet ik daarop uit en check met mobiele gegevens soms snel even hoe ver het onweer is met de apps. Ga niet bellen, vooral  niet op een vast/ bedraad toestel tijdens het onweer.

7. maak één keer een plan

Voor thuis kun je een lijstje ophangen in de meterkast of gangkast. Of zet dit lijstje als notitie op je Smartphone.

Ga je kamperen, ga in je auto zitten of in een gebouw : kantine van de camping bijvoorbeeld.

Ga je met een boot erop uit, weet dan of de boot een metalen kajuit heeft of niet. Zo nee, check absoluut de kans op onweer, bij minste twijfel: GA NIET!

In de auto is veilig: kooi van Faraday. Na blikseminslag: geen metaal aanraken en even later tegen metalen paaltje of een boom rijden om te ontladen.

8. tips bij angst voor mens en dier

Zenuwachtig/ angstig:

Bach bloesem rescue remedie druppels of spray (te koop bij de meeste drogisterijen) werkt goed om zenuwen te kalmeren. De spray vind ik hygiënischer en makkelijker in gebruik.

Bij een onweerfobie, zoek dan nu al ondersteuning met bijvoorbeeld exposure therapie: http://www.exposuretherapie.nl/home-2/onweer

Informeer jezelf over wat onweer precies is. Van vragen wordt je wijs! Voor veel informatie en allerlei vragen die je hebt over onweer en bliksem kun je hier terecht: Bliksem.nl.

Kinderen informeren wat doe of zeg je beter wel of niet: blijf zelf rustig, wees voorbereid, maak je kind niet angstig(er), vertel alleen wat het kind kan begrijpen op zijn/haar leeftijd en wat noodzakelijk is voor ze om te weten, en maak de wachttijd tot een positief spel: “wie ziet de mooiste flits?”.  Ondertussen waak jij over hun veiligheid. Dat veilige gevoel, weten dat jij doet en zegt wat goed voor hen is,  is precies wat een kind nodig heeft.

Natuurlijk is er ook fijne en goeie info op schooltv! Daar kun je per leeftijd van je kind (een) filmpje(s) kiezen en afspelen. Lang leve de digitale techniek!

Dieren die voelen het onweer vaak al eerder, diezelfde onrust die sommige mensen ook kunnen voelen. Mijn katten zitten al onder het bed een kwartier eerder ongeveer.  Een angstige kat moet je zeker niet tegen zijn of haar wil vast willen pakken. Bij alle soorten dieren;  hoe beter jij bent voorbereid, hoe rustiger jij kan blijven, hoe beter dat voor je dieren is. Want als jij bang wordt voelen ze jouw angst er ook nog eens bij en weten ze helemaal niet meer waar het nog veilig is.

Een Stroomdiagram

In dit Stroomdiagram (draw.io diagram online) kun je direct zien wat je wel of niet al wist of nog kunt doen.

Begin links, voor inzoomen kun je onderaan op het plusje klikken. Geen speciale software voor nodig. Je kunt dit ook opslaan en bewerken klik op het potlood onderaan (google account nodig voor gratis draw.io) als een kopie voor jezelf.

Stroomdiagram 8 manieren van omgaan met onweer

-Bronnen: KNMI, brandweer Eibergen en Wikipedia o.a.

Conclusie

Laat het in ieder geval niet aan het toeval over. Of dat je de kans laag inschat op blikseminslag. Jij bent geen expert, ik ook niet. Wees wijs en luister naar mensen die er wel verstand van hebben.

Disclaimer

Wij zijn niet verantwoordelijk voor de compleetheid, op tijdig zijn, kwaliteit en accuratesse van de informatie op deze website. We zijn niet verantwoordelijk voor schade, ontstaan door de inhoud van onze website te vertrouwen of het gebruik ervan. Dit geldt ook voor alle third-party websites.

Onze website bevat links naar andere websites, wiens inhoud onderhevig is aan veranderingen op ieder moment. We zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van gelinkte websites.

Deze disclaimer geldt voor de meeste onweerapps en voorspellingen en of waarschuwingen van het weer. Het is geen zekere wetenschap. De natuur is nog steeds slimmer dan al onze computer rekenkracht bij elkaar. Wel ging er deze week nog een nieuwe sateliet Aeolus de ruimte in om wind van 0km tot 30km hoogte te kunnen meten. Ben zo benieuwd of we langere weersvoorspellingen gaan krijgen daardoor!!!! Maar dat de natuur ons nog te slim af is; stiekum vind ik dat wel mooi.

Bonus

Voor de fanatieke fan van onweer: het onweerarchief van het knmi, sinds 2004: https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/onweer

Wil je dit Bericht delen?

2 reacties

 • Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de verschillende apps waarop ik kan zien of er onweer gaat komen. Ik ben namelijk veel buiten aan het werk de laatste tijd en merk dat het weer steeds onvoorspelbaarder wordt. Vanavond zal ik de opties gaan bekijken!

  • Felicia

   Bedankt voor je reactie. Je link naar je website van hankels.nl/bliksembeveiling werkt ook. Ik zal even melden dat je bedrijf in de buurt van Sneek zit, voor wie dus bliksembeveiliging op zijn huis zoekt. Helpt dat dan ook als je aan het douchen bent en de bliksem zou in je huis inslaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *