• koffiemolen
    Duurzaamheid,  Voedsel

    Koffiemolen

    We kregen van een collega van mijn vriend een oude koffiemolen. Die kunnen we mooi gaan hergebruiken. Dank je wel Dennis!

    De vijzel methode

    Tot nu toe had ik koffiebonen met een vijzel gemalen. Nogal omslachtig en het duurt voor echt fijne maling lang, heel lang. De hoeveelheid is een paar boontjes tegelijk, ook dat kost extra tijd. Ook schieten er veel korreltjes weg bij het vijzelen. En uiteindelijk krijg je niet 1 soort grofheid van malen op die manier.

  • gewicht deursluiter
    DIY,  Energie,  Poezen

    Deursluiter DIY

    Warmteverlies door openstaande deur

    Heb jij ook poezen, waardoor de woonkamerdeur op een kier staat, ook in de winter? Zodat ze bij hun kattenbak en eten kunnen. Mij viel het op, dat de deur steeds vaker wijd open bleef staan. Daardoor verdween er veel warmte naar de koude gang. In het kader van energiebesparing vond ik dat niet handig. En ieder kwartier opstaan om de deur open en dicht te doen voor ze, leek mij geen leuke hobby. Dus ik bedacht een manier om de deur automatisch te laten sluiten achter hun poezelige kontjes.

  • filmpje
    Duurzaamheid,  Voedsel

    De moeder Orang-oetang is dood

    Vandaag op twitter

    kwam ik dit filmpje van een Orang-oetang tegen. Verbannen filmpje, politieke boodschap mag niet in reclame. Gepost door Milieudefensie.
    Was van greenpeace origineel bleek al snel.

    De boodschap

    Eerst dacht ik dat het over vluchtelingen ging die zich niet gedragen. Ze zegt eerst dat de Orang-oetang weg moet, en dan vraagt ze waarom hij hier is. (lijkt mij de verkeerde volgorde) Toen kwam de aap uit de mouw. Het kappen van bossen voor palmolie plantages, de verwoesting ervan. En dus de verwoesting van het leefgebied van bedreigde diersoorten. De Orang-oetang kon nergens meer wonen. En het drama in het verhaal is dat de moeder van de Orang-oetang gestorven was door de bulldozers van de slechte mannen die het bos kapten.

  • Tauge in plastic bakje
    DIY,  Voedsel

    Taugé kweken DIY

    Zelf kweken waarom?

    Ik wil graag Taugé kweken. Gewoon omdat het leuk is en omdat ik als kind al met bruine bonen experimenteerde. De lol en de verwondering als er een worteltje en daarna twee blaadjes begonnen te groeien op wat water en in watjes op een schoteltje, zo gaaf. Ik wilde gewoon iedere dag even kijken, meer niet. Grappig dat je je dat na al die jaren nog herinnert. Je kan Taugé natuurlijk ook gewoon kant en klaar in de supermarkt kopen, maar zelf kweken is verser en dus ook leuker.

    Waar maak je ze van?

    Mungbonen, daar maak je ze van, die moeten ontkiemen. Maar waar koop je mungbonen? Bij de toko.

    Hoe kweek je ze dan?

  • tablet opgehangen met haakjes
    Digitale techniek,  DIY

    15 voordelen van een tablet ophangen in de keuken

    Boodschappen noteren

    Probleem, ik vergeet soms boodschappen te noteren als ik de eieren of meel opmaak, want dan sta in de keuken. Ik heb mijn mobieltje vaak in de woonkamer liggen of nog in een tas of jas. En ik wilde geen papier meer gebruiken en magneetjes op de koelkast. Want als je uit je werk komt heb je dat briefje dan niet bij de hand. In Google Keep hou ik inmiddels een boodschappenlijst bij, die synchroniseert tussen al mijn apparaten en zo heb ik mijn lijstjes altijd op zak. Maar niet in de keuken!!!

  • Twee Pannen
    Poezen,  Voedsel

    Pannenkoeken bakken met poes

    Wat eten we vandaag?

    Pannenkoeken! Lekker makkelijk. Even checken of ik genoeg eieren en melk in huis heb. Ja hoor. De beslagkom zet ik op het aanrecht de weckpotten met volkorenmeel en tarwemeel er naast. En ik zet de pannen vast klaar. Opeens hoor ik gemiauw. En wie kijkt daar om het hoekje?

  • uien snijden
    DIY,  Voedsel

    Uien diepvriezen DIY

    Waarom ik uien invries?

    Omdat niet alle gerechten een uitje nodig hebben. Het zonde vind om uien weg te moeten gooien. Door in te vriezen kun je uien veel langer bewaren. Verder wil ik zo zuinig mogelijk mijn inkopen kunnen doen. En ik heb best wel een hekel aan uien snijden omdat je ogen kunnen gaan tranen en ik vroeger ook nog wel eens in mijn vingers sneed erbij. Door een groter aantal uien achter elkaar te snijden, heel geconcentreerd, heb ik minder vaak dat ik nog in mijn vingers snij. En door het daarna in te vriezen is het vervolgens meteen gebruiksklaar als ik aan het koken sla. Gemakkelijk dus.