champignons in doos
Planten,  Voedsel

Champignons zelf kweken

…met een mini kweekset

Voor 3,99 per doos in de aanbieding, witte champignons en ook de variant kastanje meteen gekocht.

Handleiding

Handleiding die erbij zat gevolgd, die vond ik nog een beetje vaag. Op internet ook een filmpje, wel zo prettig.

Onderin zit speciale mest, bovenop doe je aarde, die maak je nat door in een kom met water te leggen (met gaatjes geprikt erin) dan verspreid je die dekaarde op de mest in het meegeleverde bakje en de doorzichtige bovenkant zet je erop. Zodra er wit pluis verschijnt, na een paar dagen, kun je ze iets koeler zetten. Verzorging: Dagelijks nat sprayen.

Opbrengst

Je kunt er tot 3x van oogsten per bak. En of dat dan goedkoper is dan bakjes in de winkel kopen? We zullen het allemaal gaan zien!

Planning

Vanaf 6 weken oogsten…tot 3x oogsten is de voorspelling, dus 12 weken totaal.

Bewaren van champignons

Als je ze in de koelkast 4 tot 8 graden bewaart dan zijn ze 2 tot 3 dagen te gebruiken.
Of 5 minuten koken en dan de diepvries in. Zorg dat de champignons elkaar zo min mogelijk raken in het diepvrieszakje. Je kunt ze dan 12 maanden bewaren.
Dus heb je veel tegelijk geoogst dan kun je een deel invriezen wel zo handig.

Probleem

Al snel een vervelende geur in mijn neus zodra ik ze met water besproei, en dat moet dagelijks. De geur blijft een paar uur hangen in mijn neus. Dus ik verzin natuurlijk weer een oplossing.

Oplossing

Een plastic doos waarin ik ze bewaar.

doos open
doos dicht

Bij het besproeien hou ik mijn adem dan even in. En dat werkt prima!

Voortgang

Vandaag 7 juni/week 2 en het witte pluis gaat goed, maar nog geen champignon te zien. Week 3 halverwege voor de eerste oogst: al veel meer pluis en de vochtigheid gaat goed!

Wil je meteen naar de conclusie klik hier?

Update 17 juni/week 4:

links kastanjechampignons, rechts witte champignons

Update 26 juni/week 5: ik verwacht kleine champignonnetjes…helaas..nog steeds niet. En het pluis lijkt dood te gaan…oei. Als dat maar goed gaat. Heb de doos nu naar een nog koelere ruimte verplaatst, omdat het weer nu warmer wordt. En zal ze wat minder (vaak) water gaan geven.

26 juni champignons

Op 30 juni is het 6 weken voor de witte champignons, zou de eerste oogst moeten zijn. Nee dus. Ik heb nog eens gelezen op internet over wat de beste omstandigheden zijn, bleek dat zuurstof-CO2 verhouding en vocht precies goed moeten zijn. Dus die doos dicht heeft ze geen goed gedaan. Doos open gezet op koeler kamertje is misschien al te laat. Hopelijk dan wel volgende week?

champignons 30 juni

11 juli 2018: Nog steeds niks, nou 1 mini champignon bij de kastanjechampignons-set en een hoop puntjes bij de witte. Maar niks plukbaar, nog lang niet.

champignons 11 juli

Ik heb het telkens nog aangekeken of ze het beter gingen doen. Maar uiteindelijk moet ik bekennen: ik heb de champignons vermoord door ze in die doos te doen. En ik heb er alleen maar last van gehad in plaats van plezier. Helaas, zo makkelijk als ze het voordoen in de filmpjes is het dus niet. Jammer, maar weer een ervaring rijker.

Kostenberekening

  • Het leverde op aan oogst:

0 gram champignons voor 7,98 euro.

  • Vergelijking met supermarkt:

1 bakje witte champignons van 250 gram kost 0,87 euro.

1 bakje kastanje champignons van 250 gam kost 1,39 euro.

  • Besparing of niet? Niet dus, 8 euro en wat water weggegooid.

Mijn conclusie

De ervaring vond ik leuk en spannend ook. Telkens weer kijken hoe het gaat. Maar het resultaat is teleurstellend. Mijn gevoel voor champignons is nog niet ontwikkeld. Is toch iets anders dan een kamerplant  of het maken van kefir bijvoorbeeld.

Zou ik het de volgende keer weer doen? Nee.

Waarom niet? Alleen die geur al! En als de verhouding Co2 en vocht zo precies moeten zijn, dan krijg je in huis nooit de beste omstandigheden, dus minder opbrengst. Dit was een goed voorbeeld van misplaatste zuinigheid.

Is het bij jou wel gelukt? Dat hoor ik graag!

Wil je dit Bericht delen?