klankschaal en klopper

De balans van de klankschaal

Dit artikel wilde ik vooral schrijven om mensen bewust te maken van hoe je beter wel of niet met je klankschaal en klopper om kunt gaan.

Energie

Weet dat de klankschaal staat voor de vrouwelijke ontvangende energie. Als een baarmoeder waaruit nieuw leven kan ontstaan. De klopper is de mannelijke energie, gevend, vruchtbaarheid schenkend.

Bewaren

Wanneer je de klopper in de klankschaal laat liggen, dan loopt alle energie weg. Wanneer je de klopper naast de klankschaal bewaart, dan kan de energie zijn wat deze is. En wanneer je de klankschaal laat klinken, dan zullen de 2 energieën in elkaar versmelten.

Dus wil je meer geluk in je leven? Laat de klankschaal leeg!

 

Oorsprong

Klankschalen zijn gemaakt van meerdere lagen van metalen. Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. Ze worden gebruikt als eetkommen, offerschalen, slaginstrumenten, ter ontspanning en als instrumenten bij het snoezelen. Elke klankschaal heeft een eigen karakter, toonzetting en klankkleur. bron: wikipedia

Ook zijn er nog kristallen klankschalen en die geven echt prachtige heldere geluiden. Alsof ze niet van deze wereld zijn. Dus krijg je een kans ze te horen, ontloop die niet zou ik zeggen!

Frequentie

Iedere klankschaal heeft een toonhoogte of frequentie die resoneert met een chakra/energie centrum of een orgaan.

Deze klankschaal is fijn voor het openen van je hart.

klankschaal en klopper

Klanken maken

Je kunt de klankschaal zachtjes of harder aanslaan tegen de buitenkant halverwege of bovenaan bij de rand.

Ook kun je over de rand wrijven in cirkels, zoals je met een natte vinger over de rand van een glas draait om het glas te laten ‘zingen’.

Met water erin kun je weer iets andere toonhoogtes produceren en ook een iets ander geluid, door de schaal dan te kantelen kun je glijdende toonhoogtes maken, dat heet een glissando.

Experiment

Om dat iets nauwkeuriger te doen, zodat er constant contact blijft tussen de schaal en de klopper heb ik geëxperimenteerd met verschillende soorten materialen. Rubber maakt goed contact, maar gaat ‘stuiteren’. Glas schuurt het metaal en geeft zelf ook een frequentie af, die verstorend kan werken. Een klopper met een laag heel fijn suède is ook heel fijn en makkelijk om contact met de schaal mee te houden.  Zelf heb ik plakband om de houten klopper gedaan. Daarmee is de klank wat zachter maar ook makkelijker om het contact te blijven houden bij het draaien. Hout vind ik het fijnste, maar kan ook moeilijk zijn, je focus moet enorm hoog zijn en constant. En dat maakt dat je daarna beter kunt mediteren.

Hoe vaak of lang?

Wanneer je net een nieuwe klankschaal hebt die fijn voelt voor jou heb je soms de neiging om een paar keer per dag te willen ‘spelen’. Zorg dat je voldoende tijd en rust neemt om te voelen wat dit met je lijf doet. Je lichaam verteld je vaak, wat goed is voor je en wat niet. Je hoeft er alleen maar open voor te staan en bewust te kiezen of je er gehoor aan wilt geven.