gewicht deursluiter
DIY,  Energie,  Poezen

Deursluiter DIY

Warmteverlies door openstaande deur

Heb jij ook poezen, waardoor de woonkamerdeur op een kier staat, ook in de winter? Zodat ze bij hun kattenbak en eten kunnen. Mij viel het op, dat de deur steeds vaker wijd open bleef staan. Daardoor verdween er veel warmte naar de koude gang. In het kader van energiebesparing vond ik dat niet handig. En ieder kwartier opstaan om de deur open en dicht te doen voor ze, leek mij geen leuke hobby. Dus ik bedacht een manier om de deur automatisch te laten sluiten achter hun poezelige kontjes.

Dure oplossingen

Ik had al vaker deurdrangers gezien en die waren duur en werkten niet altijd zo goed of te langzaam. Na een paar jaar is de veer dan minder sterk en de deur ging soms helemaal niet meer dicht. De scharnieren van de deur hadden door de kracht van de veer ook behoorlijk te lijden en piepten, waardoor je ze vaak moest invetten. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar betaalbaar, en dat je het zelf goedkoop en makkelijker kan repareren, zodat je niet alsnog duur uit bent. De lange termijn oplossing.

Welk Systeem?

Het systeem kan op basis van een aantal verschillende krachten gemaakt worden bedacht ik: een veer, de zwaartekracht, zonne-energie, waterkracht, wind-energie etc. De veer kan verslappen, de zwaartekracht is altijd even sterk, zonne-energie in Nederland is er vaak niet, dan weer batterij-opslag nodig. Waterkracht kon niet, geen beekje in de buurt, en wind-energie zonder wind; dan ook weer batterijopslag nodig. Het werd de zwaartekracht. Deze kracht is ook werkzaam in mijn kweekkas diy.

Bijkomende wensen

Nu woon ik in een huurhuis en ik wil geen gaatjes boren of verf beschadigen als het niet nodig is. Dus ik dacht aan van die extra sterke plakstrips die je gewoon kon verwijderen. Ze blijven per stuk 2 kilo kracht te kunnen weerstaan. Een dubbele strip leek mij ruim voldoende voor deze deur, die grofweg 1 kilo woog. De hefboomwerking zou ik dan wel moeten toepassen.

hefboomwerking


Dus hoe langer je een balk (of ook touwtje) maakt en daar een gewicht aan hangt, hoe meer kracht er aan de andere kant staat.

de Uitleg

Mijn ontwerp werd dus als volgt:

ontwerp deursluiter


p is een punaise
het touwtje is van nylon, bijna niet zichtbaar.
o is van het oogje waardoor het touwtje soepel moet kunnen bewegen.
g is van gewicht.
hoe lager het gewicht hangt, hoe meer kracht er op het touw bij de punaise komt te staan. dus hoe zwaarder de deur hoe lager het gewicht moet hangen.
Wel moeten die krachten door het blokje (bij de O) opgevangen kunnen worden, anders valt het blokje naar beneden.
4 kilo blokje kleefkracht.
gewicht deur 1 kilo
gewicht bij G is maar 0,3 kilo.
Door de hefboomwerking is dit voldoende kracht om de deur vanzelf te laten sluiten, zelf als de deur verder open is dan de 90 graden!

De eerste test

deursluiter test1

In 2016 begonnen met spullen die ik al in huis had. Drie houten blokjes, plastic rondje die ik mooi kon vastschroeven. Ducktape was nodig omdat de plakstrips niet op de houten blokjes bleven plakken. En die plakkracht was essentieel. Het werkte ruim een jaar lang prima, maar het nylon koord begon in het plastic in te snijden door het gebruik. Dus ik had een metalen haakje nodig.

deurlsuiter versie2

Die heb ik in oktober 2018 gevonden en opnieuw het systeem bevestigd. Dit haakje kon ik nog een beetje draaien in het hout, wat ook handig bleek.
Het werkte nog mooier en er was een minder groot gewicht zelfs nodig in het zakje met gewichtjes/steentjes!

het Resultaat

Zie hier een filmpje hoe ik het in elkaar heb gezet en hoe mooi de deur vanzelf sluit:

Ben je enthousiast geworden en wil je het zelf ook een automatische deursluiter gaan maken? Als je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebt kun je mij bereiken door het contactformulier in te vullen.

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *