etiketten op computer maken
Digitale techniek,  DIY,  Voedsel

Etiket maken en opplakken DIY

Hoe kwam ik op dit artikel?

Sinds ik kefir maak heb ik steeds meer weckpotten gekocht en ook potjes hergebruikt ervoor. Omdat ik het belangrijk vind dat ik weet wat de datum is, plakte ik zelfklevende etiketten erop. Met de hand geschreven. Ook op de weckpotten waarin ik meel, koffie en rijst etc. ging bewaren.

zelfplakkende etiketten

zelfplakkende etiketten, links groot, rechts klein

Wat mij irriteerde was, dat ik wekelijks die etiketten eraf haalde en dat ik wasbenzine nodig had om de lijmresten te verwijderen. En daarna gingen de potten ook nog de vaatwasser in. De irritatie was niet alleen dat ik er meer werk aan had, maar vooral voor het milieu.

Hoe ik het verder aanpakte

Met whiteboard stiften schreef ik op de kefirpotten. Maar dat veegde je er per ongeluk af, als je de pot oppakte: geen goede oplossing.
Of op een papiertje schrijven en dan met plakband erop plakken: was al iets beter, maar nog steeds lijmresten en gepriegel in de keuken. Dat moest beter kunnen!

Hoe doen andere mensen dat?

En toen ging ik op internet zoeken naar hoe andere mensen dat deden. Daar was een imker die zijn potten met honing met zelfgemaakte etiketten beplakte met melk. Ik dacht, dat kan toch niet, dat gaat stinken of beschimmelen?! Maar als iemand dat al jaren doet, en hij verkoopt die potten, dan moet het toch goed zijn. En het leek mij ook eigenlijk wel een ouderwetse manier die werkte.

De test

Dus ik probeerde het uit. Eerst op de melkkefir. Papiertje, naam en datum erop, schoteltje met een beetje melk onderkant erin dopen en op de pot. Het kreukte en verplaatste als ik het aan wilde drukken, dus best wel kwetsbaar, maar het plakte wondergoed nadat ik even gewacht had. Toen het droog was wel even met een doekje eromheen schoongemaakt. En ik rook niks. Het plakte prima en zag er mooi uit. Hup, pot weer de koelkast in.

De volgende dag zat het nog steeds prima. En zelfs toen er een beetje kefir overheen lekte, was het etiket niet meteen onleesbaar geworden. Even afnemen en klaar. Na een paar dagen wilde ik het etiket vervangen, want de pot moest de vaatwasser weer in. En hup, met een beetje warm water laten weken 5 minuutjes en zo eraf. Wat was dat snel en makkelijk!

En op de waterkefir, die buiten de koelkast stond, stonk het na een paar dagen ook echt niet. Het lijkt wel alsof het vettige gedeelte van de melk alleen overblijft en dat plakt dus en de melkgeur is echt weg.

Wel wilde ik voor de potten zoals de koffie en suiker iets anders, want die ga ik niet wekelijks wassen en een nieuw etiket erop plakken. Dus die wilde ik toch nog extra beschermen, het werd plakband. Dan kon ik wel die leuke nieuwe etiketten gebruiken.

En voor de knoflook in de diepvries wilde ik een simpele sticker gebruiken.

Hoe doe je dat precies, zelf een etiket ontwerpen?
etiketten op computer maken


Op de computer In een tekstverwerkingsprogramma zoals (gratis) Apache Open Office een etiketten-ontwerp maken. Met Microsoft Office kan het natuurlijk ook.

Met ‘veel gebruikte woorden’ maak ik die etiketten, zodat het lettertype en de vorm zichtbaar zijn en je die kunt aanpassen. Die sla ik op als sjabloon. Zo kun je meteen de volgende keer dat je ze nodig hebt openen en alleen de tekst aanpassen die anders moet. Snel en handig dus. Daarna printen op een A4-tje.

Voorbeeld van de kefir etiketten.pdf

Een printbaar basissjabloon basissjabloon voor etiketten75x45mm.pdf

En een bewerkbaar sjabloon basissjabloon voor etiketten75x45mm.doc

Dan de etiketten snijden

Voor het uitsnijden heb ik een snijmat, liniaal en mesje nodig.

etiketten snijden

Met een schaar kan ook, maar bij mij gaat het net altijd ietsjes scheef, en dat vind ik jammer. Ik zet extra druk op de liniaal naar beneden en zet het mesje er mooi schuin in ook met druk naar beneden en dan in 2 tot 3x snijden lukt het prima.

etiket snijden
En opplakken

Als je het etiket op de computer ontworpen hebt, geprint en gesneden, dan haal ik ze met de onderkant door een schoteltje met melk en dan plak ik ze op de fles of pot.

Hoe maak je etiketten mooier?

Met de hand: door de hoekjes te versieren met figuurtjes, streepjes, kringeltjes, bolletjes, hartjes of kruisjes. En op sommige potjes of flesjes doe ik dat ook nog steeds. De stickers moeten toch op, nu ik ze al heb.

Voor inspiratie denk ik terug aan wat ik vroeger zag op kopjes of potten of brieven. In computer software zitten ook al allerlei voorbeelden; tekstverwerking, tekenprogramma’s etc. Je kan ook op pinterest kijken of naar afbeeldingen van versieringen op google bijvoorbeeld.

Conclusie

Als je iets anders wilt gaan proberen ga dan niet op je bevooroordeelde mening af. Iemand die iets blogt kan er zelf wel helemaal niks mee gedaan hebben of goed getest. Vertrouw op je eigen waarneming. En wat voor jou werkt, hoeft niet voor een ander te werken.

Dus laat je inspireren door anderen. Kijk, lees, test en blijf open staan voor andere mogelijkheden. Je zal verbaast staan over wat er allemaal mogelijk is en wat je zelf kan doen.

Ook is het fijn en voel ik me dankbaar daarna dat ik de moeite heb genomen iets nieuws te leren en ook dankbaar dat anderen een idee delen. Want zo delen we de kennis die er al is.

Ga ook aan de slag en maak de mooiste, meest grappige of idiote versie van een etiket voor jouw flesjes en potjes, bijvoorbeeld je kruidenpotjes. Ik ben benieuwd!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *