berging met gereedschap in 3D
DIY

Gereedschap ophangen DIY

Op Pinterest zie ik vaak handigheidjes of mooie dingen voorbijkomen die ik dan als screenshot bewaar in een map als inspiratie. Zo zag ik mooie foto’s van wandrekken waaraan je je gereedschap, onder handbereik en op maat gesorteerd, kunt ophangen. Dat leek mij handig, zeker omdat de oude gereedschapsdozen uit elkaar begonnen te vallen en ik steeds vaker aan het klussen was in de berging.

Hoe kon ik dit zelf maken met minimale kosten?

Welk gereedschap wilde ik precies ophangen? En hoe zou dat kunnen? Ik besloot het gereedschap op een oude plank te leggen om een indruk te krijgen of het wel zou passen en had de plank al een plek in de berging gegeven, waar je er makkelijk bij kon en die niet in de loop staat.

gereedschap overzicht

De zaag was te groot. Sommige baco’s waren dubbel en de ruimte voor schroevendraaiers te krap. Goed om vast wat inzicht te krijgen op die manier. Keuzes maken en nog een keer sorteren dus.

Ontwerpen

Toen een ontwerp gemaakt met Sweet Home 3D, een (gratis) open source software programma die ideaal is om perfect inzicht te krijgen in de opstelling van je interieur of wat je maar in 3D zou willen. Hele bibliotheken van voorwerpen kun je simpel importeren en je sleept de voorwerpen naar het oppervlak. Voor dit project was het wel een beetje overdreven, maar ik had er gewoon zin in.

berging met gereedschap in 3D

Keuzes maken

Toen nagedacht over hoe ik het gereedschap daar nou handig op kon bevestigen, tyraps, spijkers, pegboard idee, haakjes aan schroeven, houten bakjes etc.

peg-board hook

Ik besloot voor de spijkers te gaan, omdat ik die al in voldoende aantallen had en je kan ze nog eens opnieuw spijkeren als je het wilt veranderen later. Bijvoorbeeld als je nieuw gereedschap aanschaft of oude kapotte moet recyclen. En het kon weer voordelig gemaakt worden op die manier.

gereedschap op plank foto

De spijker op zijn kop

Alle tools nogmaals op de plank gelegd en met potlood kruisjes waar de spijkers moeten komen. De baco’s naderhand toch nog rechtop gedaan met 2 spijkertjes onder de kop zeg maar. Daarna alles weer er vanaf en spijkers erin slaan, zo recht als mogelijk. Toen de plank met lange schroeven bevestigd op de muur. En het gereedschap kon erop getimmerd worden. Het voordeel van foto’s was, dat je niet kan vergeten waar je welk gereedschap had. Net als plantjes kweken, dan zijn die labeltjes toch ook wel handig.

gereedschap ophangen

Dit is het resultaat geworden.

Het kan mooier, de plank had ik willen verven, maar leek ook onzinnig omdat het oud gereedschap is.  Het kleine zaagje ga ik nog opnieuw spijkeren, die hangt er nu wat treurig bij. Dit is het dan geworden!

“Als het maar functioneel is.”

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *