Knoflook
DIY,  Duurzaamheid,  Voedsel

Hoe bewaar jij je knoflook langer?

Heb jij ook wel eens een moment meegemaakt waarbij je pasta gaat maken en dat je na drie teentje te hebben gebruikt, de rest in je keukenla legt en het voornemen hebt er de volgende dag mee te zullen koken. Dat je de knoflook daarna een paar dagen vergeet. En zodra je dan een gerecht ermee wil gaan maken, dat er nog maar één lookje van de zes goed is. En dat je iedere keer dacht; “wat een knoflook verspilling, hoe kan ik dat anders doen?”

Hoe je knoflook langer kunt bewaren

 1. In een aardewerken knoflookpot met gaatjes, dan 1 week tot 2 weken houdbaar. Te kort dus voor mij.
 2. Door de knoflook te drogen en dan tot poeder te vermalen. Ongeveer 1 jaar te bewaren. Nooit zelf geprobeerd te maken, maar de knoflookpoeder die in de winkel te koop is geeft een hele andere smaak dan verse knoflook. Dus die optie spreekt mij niet aan.
 3. Op olie bewaren. Wist je dat er kans op botulisme is als je die op kamertemperatuur bewaard? Dat is zelfs dodelijk, zelfs gepasteuriseerd of geweckt , bizar hè ! (4-10% van de mensen die ziek werden overleden erdoor)! Dus als ik zo’n flesje zou krijgen zou ik hem alleen voor het ‘mooi’ neerzetten en niet mee gaan koken. Een chef liet zien, hoe je dat wel kan doen, maar dan 1 week in de koelkast maximaal bewaren en koud gebruiken over een salade of in een sausje. Is niet voor alle thuiskoks geschikt lijkt mij.
 4. Knoflook op (wijn)azijn. Hoe lang je die kan bewaren weet ik niet. Dan is de kans op botulisme iets minder, wel in de koelkast bewaren dan. Maar wat maak je er dan mee? Ik ben geen Chef, dus voor mij geen oplossing.
 5. In de diepvries. Ja dat kan, als puree en is 1 tot 3 maanden houdbaar.  Onderaan dit artikel vertel ik daar meer over.
 6. Heel veel gerechten tegelijk gaan koken, zodat alle bollen diezelfde dag nog op zijn. Nou ja, in 2 tot 3 dagen kan het ook, dus het is een kwestie van een paar dagen vooruit plannen wat je eet. Is best een goede mogelijkheid, maar niet als je maar 1x per week knoflook wilt eten.

Mijn oplossing

Voor mij werkt de vijfde methode van knoflook invriezen al jarenlang fantastisch.

Verschil verse of gedroogde knoflook

Zoals je in het filmpje ziet gebruik ik het liefste verse knoflook. Bij gedroogde knoflook bollen haal ik de groene binnenkant eruit met een keukenmesje. Wanneer ik dat niet doe krijg ik er soms nachtmerries van. Dat kost meer tijd om te maken, al die groene hartjes eruit peuteren, vandaar dat ik liever verse gebruik. Meer weten over Knoflook?

Daarbij kun je de stelen van de verse knoflook ook nog heel fijn snijden en invriezen, leuk als garnering op een soepje bijvoorbeeld en ook extra knoflooksmaak.

Voordelen van de methode invriezen

 • Het is 1 tot 3 maanden op -18 (in de diepvries) te bewaren.
 • Je kunt precies voldoende pakken uit je diepvriesdoosje met DIY etiket wat je nodig hebt die dag. Direct je gerecht in gooien en klaar.
 • Dat scheelt dagelijks tijd en geurende handen.
 • Je ziet op tijd wanneer de knoflook bijna op is. Dus ik zit nooit meer zonder.
 • Wat betreft de smaak, die is precies als verse knoflook en niet minder sterk.
 • En het allerbelangrijkste: de verspilling is verleden tijd!

En hoe bewaar jij je knoflook langer? Of vries jij ook uien in? Laat een reactie achter!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *