waterkefir en melkkefir
Voedsel

Kefir, wat is dat?

Waterkefir en melkkefir

Melkkefir zijn vellen of een soort bloemkoolroosjes (of allebei) van levende bacteriën die probiotische eigenschappen geven en houdbaarheid aan melk. Alle soorten melk, wel dierlijke bij voorkeur.

melkkefirkorrels
melkkefir korrels

Deze melkkefir wordt een soort dikker, zoals yoghurt en zuurder. Ook kun je het in kaasdoek laten uitdruipen, dan heb je kefirkaas.

Als de Melkkefir te lang over de fermentatie doet dan kun je er (1x per maand maximaal) wat slagroom erbij doen. Dat maakt ze extra vettig en dat wil ze nog wel eens een steuntje geven. Te vaak of teveel maakt dat ze bijna niks meer doen. Net als mensen eigenlijk het zijn levende wezentjes. haha.

Je kunt ook zelf etiketten maken voor op de fles, kefir etiketten.

Hoe consumeer ik het?

Door de vla, yoghurt of in aardbeienmilkshake. Ook doe ik altijd wat door het pannenkoekenbeslag. Let op; de probiotische werking is wel weg als je het verhit.

Waterkefir

Zijn doorzichtigere korreltjes die een zure en zoete omgeving nodig hebben: citrusvrucht of vijg en suiker met water. Hoeveel suiker en hoeveelheid zuur op hoeveel water is belangrijk. Ben je geïnteresseerd? Wordt lid van een Facebookgroep! Dat heb ik ook gedaan en zo kwam ik ook aan mijn Kefirkorrels.

waterkefir met kwart citroen en vijg

Waterkefir proeft als…

een milde champagne, licht bruisend. En verder afhankelijk van wat je na de eerste fermentatie met korrels er nog ermee doet; vruchten als aardbeien, blauwe bessen, bosbessen etc. Dan wordt het nóg lekkerder. Ook dit drankje is probiotisch, dus zeer goed voor je darmen.

Groei

Alle kefir vermeerdert zich dagelijks, waardoor je het ook kan drogen/invriezen of weggeven. En zo heb je een reserve voorraad, mocht het een keer misgaan en dat er slechte bacteriën of een schimmel bij zijn gekomen.

Tip: bij de wissel altijd schone spullen gebruiken, liefst zonder afwasmiddel eraan. Vaatwasser kan, maar dan naspoelen met heet water uit de kraan.

Zo heb ik meteen extra veel gemaakt en diverse porties ingevroren (6 maanden is beste maximaal) en de waterkefir gedroogt en ook ingevroren. Daardoor kan ik nu wanneer ik wil stoppen of doorgaan.

Waterkefir is vooral lekker in de zomer en geeft naast vocht dus ook nog wat extra’s.

De recepten voor Melkkefir en Waterkefir ontvang je gratis als pdf na inschrijving op de nieuwsbrief!

Wil je dit Bericht delen?