waterkefir en melkkefir
Voedsel

Melkkefir of waterkefir, wat is kefir eigenlijk?

Melkkefir

zijn vellen of een soort bloemkoolroosjes (of allebei) van levende bacteriën die probiotische eigenschappen geven en houdbaarheid aan melk. Alle soorten melk, wel dierlijke bij voorkeur.

melkkefirkorrels
melkkefir korrels

Deze melkkefir wordt een soort dikker, zoals yoghurt en zuurder. Ook kun je het in kaasdoek laten uitdruipen, dan heb je kefirkaas.

Als de Melkkefir te lang over de fermentatie doet dan kun je er (1x per maand maximaal) wat slagroom erbij doen. Dat maakt ze extra vettig en dat wil ze nog wel eens een steuntje geven. Te vaak of teveel maakt dat ze bijna niks meer doen. Net als mensen eigenlijk het zijn levende wezentjes. haha.

Je kunt ook zelf etiketten maken voor op de fles, kefir etiketten.

Ik doe het door de vla, yoghurt of in aardbeienmilkshake. Ook doe ik altijd wat door het pannenkoekenbeslag. Let op; de probiotische werking is wel weg als je het verhit.

Waterkefir

zijn doorzichtigere korreltjes die een zure en zoete omgeving nodig hebben: citrusvrucht of vijg en suiker met water. Hoeveel suiker en hoeveelheid zuur op hoeveel water is belangrijk.

Ben je geïnteresseerd in kefir? Wordt lid van een Facebookgroep!

En zo kwam ik ook aan mijn Kefirkorrels.

waterkefir met kwart citroen en vijg

Het proeft als een milde champagne, licht bruisend. Waterkefir is vooral lekker in de zomer. En verder is de smaak afhankelijk van wat je na de eerste fermentatie er nog ermee doet; aardbeien, blauwe bessen, bosbessen etc. Dan wordt het nóg lekkerder. Ook dit drankje is probiotisch, dus zeer goed voor je darmen.

Groei

Alle kefir vermeerdert zich dagelijks, waardoor je het ook kan drogen/invriezen of weggeven. En zo heb je een reserve voorraad, mocht het een keer misgaan en dat er slechte bacteriën of een schimmel bij zijn gekomen.

Tip: bij de wissel altijd schone spullen gebruiken, liefst zonder afwasmiddel eraan. Vaatwasser kan, maar dan naspoelen met heet water uit de kraan.

Zo heb ik meteen extra veel gemaakt en diverse porties ingevroren (6 maanden is beste maximaal) en de waterkefir gedroogt en ook ingevroren. Daardoor kan ik nu wanneer ik wil stoppen of doorgaan.

De recepten voor Melkkefir en Waterkefir kun je bij mij aanvragen door op contact te klikken en je emailadres op te geven. Je ontvangt dan de pdf’s, geheel gratis!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *