espresso apparaat
Duurzaamheid,  Voedsel

Koffie zetten, kan het goedkoper?

Als student zette ik koffie met een elektrisch koffiezetapparaat met papieren, ongebleekte filters en losse gemalen koffie. Lekker goedkoop, maar de koffie werd snel ‘oud’. Niet lekker meer. In een thermosfles doen hielp ook niet, dan werd het toch snel koud.

Later

kreeg ik een Senseo apparaat, met de koffiepads in de aanbieding, was toch nog duur. De koffie zit in gebleekt papieren rondjes, vond ik niet zo goed voor het milieu. Wel lekker, makkelijk voor 1 of 2 kopjes. Andere goedkopere merken pads getest ook ongebleekte papiertjes vooral. Maar die vond ik qua smaak  veel minder lekker. Dan toch de vertrouwde pads en die zijn dus best duur.

Na 3 jaar een nieuw apparaat nodig, weer 50 euro, ja in de aanbieding. Daarna een vierkante gekocht, ook weer vanwege gebrek aan plek op het aanrecht en omdat deze in de aanbieding was. Ook een Coffeeduck erbij gekocht voor zo’n 10. Dus er kon losse koffie in in plaats van pads met gebleekt papier. Die was na 2 jaar al kapot, geen idee of dat door die Coffeeduck kwam, was er wel klaar mee. De voordelen van snelheid en gemak wogen niet meer op tegen het nadeel, de te hoge kosten. En een kapot apparaat weggooien, en telkens naar het milieustation brengen, voelde ook niet goed.

Als je niet over allerlei verschillende soorten koffiezetters wilt lezen ga dan snel door:

naar de uitleg van de percolator
naar de complete berekening

Op vakantie

kreeg ik weleens een soort Turkse koffie, maar toen ik het opzocht bleek dit Tubruk of Indonesische koffie te heten. Gemalen koffie en de suiker onderin het kopje en dan heet water opgieten, roeren en laten staan. Geen papiertje. Maar het onderste kun je dan niet drinken vanwege de drap. De smaak was wel lekker. Maar die koffiekorreltjes in je mond maakte de ervaring toch minder. Als het Turkse koffie was geweest dan kook je de koffie mee met het water in een koperen kopje met houten steel, waardoor de smaak nog sterker word. Ook dan heb je van die drab onderin je kopje bij het drinken ervan.

Bij het zeilen met een vriend lang geleden maakten we oplos-cappuccino die was al gezoet. 1 eetlepel ervan beetje water toevoegen en roeren, dan het kokende water erbij. Makkelijk, best te drinken en bij gebrek aan anders ga je het wel waarderen. Vooral met chocolade erbij haha. Maar thuis was die smaak toch echt vies te noemen. En wat ik mij herinner was dat het niet echt goedkoop was.

Van horen zeggen

Ook hoorde ik vrienden eens zeggen dat als ze kamperen dat ze dan de koffie bij het kokende water even meekoken en met een metalen huishoudzeefje inschenken in de kopjes. Maar ook dan komen er altijd een paar kleine koffiekorreltjes mee je kopje in. Zo begreep ik. Dat heb ik toen ook zelf getest thuis, en inderdaad, niet zo lekker. Wel lekker goedkoop en op vakantie smaakt toch alles lekkerder.

In en kerstpakket

kreeg ik een keer een café-presse. Pot van dun glas en een soort zeef met een staaf in het midden. Koffie (gemalen) doe je onderin, dan water erop, hierna de zeef aan de bovenkant erop zetten, even laten trekken en dan de zeef langzaam naar beneden duwen. Maar hoe lang dat moest trekken wist ik niet; maar was of te slap, of te sterk en ook wel vaker al koud voordat ik hem inschonk. Timer was handig geweest bedenk ik nu. Helaas bij het afwassen brak de glazen pot. Toch een paar jaar later zelf nog een keer een grote café-presse gekocht voor zo’n 20, vanwege het milieu. Maar weer geen succes en ook die brak vrij snel al na een paar maanden. Dat kon gelukkig wel redelijk gerecycled worden; pot van glas, handvat wel metaal met plastic en het zeefje was van metaal.

Met Phin of Vietnamese koffie met een rvs potje heb ik geen ervaring. Dat is een ook een 1-kops systeempje met een trek-kopje bovenop het te-drinken-kopje en een rvs filter onderin de bovenste. Dus geen korreltjes. Wel moet je die ook even laten trekken. Geen idee of dat lekkerder is. Die kosten zo’n 14 euro ongeveer. Lijkt me leuk om nog eens te testen, of geef een reactie onderaan als jij hier ervaring mee hebt, graag!

Lekker, maar is het ook goedkoper?

Inmiddels  een Italiaanse koffiezetter, lees espresso apparaat, gekocht bij een koffiespeciaalzaak (25 ongeveer). Dit werkt volgens het percolator systeem, dat zal ik even uitleggen:

Water doe je onderin dan in metalen bakje (waar een metalen filter onderin zit) de gemalen koffie, je draait de bovenkant erop. (zie tekening hieronder) Als het water kookt gaat het door de koffie heen omhoog door de waterdruk die hoger wordt bij koken. Je ziet ook een drukventiel bovenin de onderste pot zitten.  In de bovenste pot zit in het midden een staaf met aan de bovenkant gaatjes waar de verse koffie dan uitstroomt. Je hoort dat de koffie bijna klaar is als hij gaat pruttelen.

italiaanse koffie espresso apparaat perculator systeem uitleg

Heb toen ook losse bonen voor espresso en cappuccino getest. Die maalde ik dan fijn in de vijzel. Duurt lang, maar smaakt fantastisch en je kan de fijnheid zelf bepalen voor de smaak.

vijzel zwart voor de koffiebonen

Of ik doe normale gemalen koffie in de Italiaanse zetter. Dat smaakt ook verrassend goed. Geen papier nodig.

Wat ik wilde weten is

Hoeveel goedkoper zou dit precies zijn dan de Senseo?

De Senseo aanschaf= 50 in de aanbieding. Koffie is 2 kopjes per dag= 0,15 per dag. Na 3 jaar een nieuw apparaat nodig, plus ontkalken, afschrijving etc. zie berekening onderaan deze pagina. Per jaar totaal= €113,16 per jaar. 

Het espresso apparaat (Italiaanse) is al de helft goedkoper in aanschaf. Zelfde koffie snelfiltermaling. Ik heb alleen nog nieuwe ringen nodig na 3 jaar, in een onderhoudsset kost dat 8 ongeveer. Per jaar totaal= €42,92 per jaar. 

Het verschil tussen koffie zetten met de Senseo of het espresso apparaat= 70,24 per jaar goedkoper.

Klein probleem

In de ochtend wil ik gewoon zo min mogelijk doen; knopje aan, kort wachten en koffie. Met dat espresso apparaat is het al zo lang wachten. Bovendien is de koffie daaruit zo heet dat deze eerst weer moet afkoelen; nog langer wachten!

Oplossing

Tijdens een opruimronde door het huis vond ik tussen de kampeerspullen een mini elektrisch apparaatje voor het kamperen voor 1 kopje. ’s avonds de koffie erin, water in het kopje afpassen en bovenin toevoegen. In de ochtend: klik, kort wachten, en koffie klaar.

koffie apparaat elektrisch 1kops

Voordelen

Geen wegwerp filterzakjes, zeefje is permanent, die gooi je leeg in de prullenbak en dan het zeefje even omspoelen. Is beter voor het milieu. De kopjes die erbij horen zijn wel nodig, want de ruimte eronder is zo klein dat een normaal kopje er niet eens onder past.  En dat apparaatje neemt ook minder plek in op het aanrecht.

Met de Senseo nam ik wel 4 tot 5 kopjes soms op een dag. Zo ‘lekker makkelijk’. Dus in de berekening, zou je de kosten voor de koffie zelfs moeten verdubbelen van 99,75 naar 199,5 plus het apparaat…dan wordt dat kleintje in verhouding nog goedkoper. Nu is het veel bewuster en maar 2 hooguit 3 kopjes koffie op een dag en dat is toch wel gezonder! Hoewel de meningen daarover verschillen.

Het kleine elektrisch 1-kops apparaatje kost in totaal €43,14 per jaar. Maar een klein beetje duurder dan het espresso apparaat =€42,92 per jaar.

Optie toevoegen

Met een elektrische apparaat kun je ook nog een timer tussen het stopcontact en het apparaat zetten, waardoor je koffie op dezelfde tijd iedere dag klaar is! Smart maar dan op de ouderwetse manier, haha. Bij de Senseo kan dit niet, omdat de knoppen niet op een vaste stand ingesteld kunnen worden.

koffie timer

Verhoging van de smaak en verlenging apparaat

Ontkalken iedere 3 maanden helpt om langer met je apparaat te doen en ook de koffie heet genoeg te maken. Dit heb ik meegenomen in de berekening. Bij de ouderwetse elektrische apparaten deed ik dat maar 1x per half jaar met geconcentreerd citroensap of schoonmaakazijn kopje met wat warm water, 30min tot een nachtje  intrekken in het apparaat, en dan goed naspoelen. Deed het prima. Bij de Senseo was er opeens een duur advies van die speciale dure Senseo ontkalker en mocht je ook geen schoonmaakazijn gebruiken. Slimme jongens die Eindhovenaren.

Met edelstenenwater in plaats van direct kraanwater. Shungiet met rozenkwarts bijvoorbeeld. Dat maakt het zuiverder en zachter, dus ook minder kalkaanslag in je apparaat. Na een jaar pas ontkalken met schoonmaakazijn bijvoorbeeld. Dus doe je nog langer met je apparaat en dus ook weer goedkoper!

Conclusie

Koffie betaalbaar en praktisch is ’s morgens een klein 1-kops elektrisch koffieapparaatje. En na het eten de espresso. Dat is grofweg 70 goedkoper per jaar. Dus JA, het kan goedkoper.

Zie Kostenberekening van alle voorbeelden van koffie maken.

En je gooit niet iedere 3 jaar een elektrisch apparaat bij het milieustation in de container. Duurzaamheid is iets waar we toch eens wat vaker bij stil kunnen staan.

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *