koffiemolen
Duurzaamheid,  Voedsel

Koffiemolen

We kregen van een collega van mijn vriend een oude koffiemolen. Die kunnen we mooi gaan hergebruiken. Dank je wel Dennis!

De vijzel methode

Tot nu toe had ik koffiebonen met een vijzel gemalen. Nogal omslachtig en het duurt voor echt fijne maling lang, heel lang. De hoeveelheid is een paar boontjes tegelijk, ook dat kost extra tijd. Ook schieten er veel korreltjes weg bij het vijzelen. En uiteindelijk krijg je niet 1 soort grofheid van malen op die manier.

Schoonmaken van de koffiemolen

De oude koffiemolen was lang niet gebruikt en heb ik eerst schoongemaakt. Met een kwastje het stof eruit geveegd. Met een doekje met schoonmaakazijn de vettige oude koffieresten zo goed mogelijk verwijdert. En het laatje ook met een kwastje ontstoft en met ditto doekje oude koffieresten verwijdert. Het rook meteen beter.
De beweegbare delen van de koffiemolen met kokosolie ingesmeerd voor de soepelheid en anti-roest werking.
Daarna, als test, een paar bonen gemalen. En de koffie zat keurig gemalen in het laatje. Wel even geroken of het niet muf was, nog een klein beetje. Prima instelling qua fijnheid. Niks aan veranderen dus. De bonen daarna waren niet meer stoffig en muf. Prima schoon nu.

Een filmpje opgenomen hoe de koffiemolen werkt.

Hoeveelheden

Fijn, nu kunnen we koffiebonen malen voortaan! 2 eetlepels bonen met kop erop gaven 3 schepjes. zonder kop 2,25 schepjes ongeveer. Één schepje is meestal voor 1 kopje, maar de smaak van deze bonen was sterker, espresso soort, dus minder per kopje als je een normale sterkte wilt zetten.

Koffiebonen kopen

Daarna naar de supermarkt. Koffiebonen zijn veel onvoordeliger dan gemalen koffie. Nou moe! Al dat werk dus voor niks? Het moet niet gekker worden. Het voordeel van zelf malen, is dat het wel verser is, meer smaak. Machinaal gemalen is wel makkelijk, dat wel.
Tegenwoordig is het hip om zelf je bonen te malen. Met speciale bonen met allerlei verschillende smaken en andere landen als herkomst. Voor de echte fijnproevers. Alsof je een barista wil worden. Liefst met een veel te dure elektrische koffiemolen van minimaal 100 euro. Mijn streven is om voor weinig geld lekkere koffie te zetten. Zie ook mijn artikel over koffiezetten kan het goedkoper?

Goed voor de boer en het milieu dan?

Verder is koffie zelf wel al milieuvervuilend. Want koffiebonen groeien niet in Nederland. En daar waar het wel groeit worden de mensen onderbetaald en kunnen daardoor vaak niet eens hun gezin ermee onderhouden. Soms voel ik mij schuldig dat ik koffie drink. En het liefst wil ik alleen nog Max Havelaar keurmerk koffie drinken. Dat is Fairtrade, dus de boer krijgt beter betaald. En voor het milieu krijgen ze 3 van de 5 streepjes. Maar als je wilt weten welke koffiemerken ook voor het milieu beter zijn kijk dan eens op de website van Milieucentraal. Daar staat dat de Rainforest Alliance als keurmerk de beste keuze is voor zowel het milieu, mens, controle erop en de transparantie van de bedrijfsvoering.

Koffie hoort bij onze cultuur

In onze Nederlandse cultuur zit ook een soort ‘entitlement’. Zelfs een dakloze heeft ‘recht op koffie’.
Maar wij hebben er volgens mij helemaal geen recht op. Wij Nederlanders zijn oude kolonisten; slavenhandelaren en plantagebazen. En koffie is (en wordt) massaal geïmporteerd naar Europa. De koffie werd vervolgens steeds goedkoper en ook betaalbaar voor de arbeidersklasse. Daardoor verkochten ze er nog meer van en kon de prijs verder dalen. Het werd vervolgens normaal dat iedereen koffie kon drinken. Een ”bakkie troost” bij bruiloften, familiefeesten en uitvaarten bijvoorbeeld. Wat dronken we dan daarvóór op die momenten? Of na het diner? Alcohol, water, etc. Waarom gaan we daar niet naar terug? Het aperitiefje weer in ere herstellen lijkt mij.

De verslaving

De cafeïne-kick zorgt voor de ‘verslaving’. En de huidige koffiebazen, niet de boeren maar de handelaren, zijn in hun vuistje aan het lachen. Hele imperiums. Ze weten precies dat hun business alleen maar groter zal worden en dat ze steeds meer kunnen vragen, vanwege die verslaving. Meer winst voor hun, maar niet meer geld voor de boeren. Vandaar mijn keuze voor Fairtrade.

De keuze

Kopen we voortaan gewone koffie, Fairtrade of Rainforest Alliance keurmerk koffie? Of gaan we minderen of zelfs stoppen met koffie drinken en terug naar andere alternatieven?

Welke impact hebben onze keuzes?

Mondiaal:

  • De boeren krijgen te weinig betaald.
  • Het milieu lijdt eronder.
  • Het regenwoud wordt ervoor vernietigd, zie ook mijn artikel over palmolie.

Persoonlijk:

  • De cafeïne werkt verslavend.
  • En koffie droogt je lichaam uit. Wist je dat? Je moet er eens een glas water naast drinken, net als de Italianen.
  • Keurmerk koffie is wel duurder. En ja, het is niet zo goedkoop. Maar goedkoop is niet altijd de beste optie. Bewuste keuzes wel!

Mijn wens

Ik hoop dat onze keuze; de koffiemolen met keurmerk koffiebonen en max 2 kopjes per dag, onze voetprint in ieder geval een stuk helpen verminderen. En wat kies jij?

Wil je dit Bericht delen?