kristalfontein met licht
DIY,  Duurzaamheid

Kristalfontein reparatie

Mijn kristalfontein

Al enkele jaren heb ik een kristalfontein die ik af en toe aanzet. Dat kan met of zonder het lampje aan. De middenkolom is ook kristal en daar komt het water uit. Zacht kabbelend, rustgevend.

kristalfontein

Onderhoud

Het lastige is dat je de stenen om de zoveel tijd moet schoonmaken en alles weer uit elkaar moet. Dus alle steentjes eruit. De grote kristallen kolom een stukje optillen, de 2 buisjes, 1 van de lamp de ander van het water er voorzichtig uit halen. Dan de snoertjes door het metalen tussenstuk halen en ook dat tussenstuk eruit en afdrogen. Nu kun je het water in een teil of emmer overgieten. Dan alleen nog het vijverpompje met de zuignapjes van de schaal halen en ook afdrogen.

Het probleem

kristalfontein pakket

Al een tijdje was de waterbuis die in de kristallen kolom zit niet goed meer en er kwam geen water meer omhoog. En de mogelijke standen zijn; water zonder lampje of water met lampje. Geen stand met alleen een lampje, helaas.

Probleemanalyse

Eerst maar eens analyseren hoe dat kan. Dus alles uit elkaar halen, meteen alles weer wassen en drogen. Ook om algen te verwijderen. Zelfs met demi water komt er van alles in je kristalfontein, ook stof natuurlijk.

Oorzaak gevonden

De waterbuis bleek niet goed meer te passen en er ‘lekte’ water aan de onderkant meteen voordat het de buis in ging om naar de kristallen kolom te gaan.

fontein uitleg probleem
links kapot, rechts zoals het zou moeten werken

Mogelijke oplossing

De instelling op het pompje van harder of zachter pompen maakte geen verschil. Op zoek naar een ander buisje, die had ik nog wel, maar ook net iets te smal. Geprobeerd om die vast te lijmen. Maar met sterke lijm werkte dat niet, had ik kunnen bedenken, maar ik doe het met wat ik in huis heb. Toen kwam ik vandaag op een ander idee.

Andere oplossing

Een smaller buisje die in het buisje/koppelstukje van de pomp gaat. Die vastklemmen met een elastiekje, zodat deze beter in de kristallen kolom zou passen.

Te goed is ook niet goed

En die oplossing lukte, zo goed zelfs, dat het water er 5 centimeter echt als een fontein uitspoot. Kon ik meteen gaan dweilen, en dat is niet mijn favoriete hobby. Toen geprobeerd om de instelling van het pompje lager te zetten; nog steeds te hoog. Uiteindelijk op de laagste stand was het toch nog te hoog voor de grootte van schaal waarin alles zit, het spoot er nog steeds af en toe naast.

Nog een aanpassing

Toen heb ik een heldere kristallen bol erop gelegd en dat werkte helemaal goed. Het stroomt nu ook mooi langs alle kanten van de kristallen kolom naar beneden.

Conclusie

Hij staat mooier en hij doet het beter dan ooit!

Hoe repareer je dus iets?

Met een beetje moeite,  inzicht en ‘fine-tuning’. Zonder een ander buisje te hoeven kopen, speciaal voor vijverpompjes, heb ik hem weer gemaakt. Zie ook mijn andere DIY artikelen.

Resultaat

Klik op het filmpje hieronder voor het eindresultaat.

Hiernaar kijken geeft je 22 seconden pure ontspanning. Geniet ervan!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *