Twee Pannen
Poezen,  Voedsel

Pannenkoeken bakken met poes

Wat eten we vandaag?

Pannenkoeken! Lekker makkelijk. Even checken of ik genoeg eieren en melk in huis heb. Ja hoor. De beslagkom zet ik op het aanrecht de weckpotten met volkorenmeel en tarwemeel er naast. En ik zet de pannen vast klaar. Opeens hoor ik gemiauw. En wie kijkt daar om het hoekje?

Afgeleid tijdens het koken…

stopteken

Dat is Kroeltje; altijd hongerig. Miauwen, heel zeurend. De deurpost krijgt veel kopjes en dan kijkt ze me daarna met een schuin koppie aan, alsof ze ook pannenkoeken wil. Wat een boeffie! “Nee, wachten”. En met mijn hand maak ik een soort stopteken. Soms is dat duidelijker voor ze, dan alleen iets zeggen.

Opvoeden van poezen

Van jongs af aan zijn er regels die je consequent moet volhouden en die grenzen bewaken. En ze gaan daar, net als kinderen, telkens een beetje overheen om je uit te testen. Toen de regel, dat ze niet in de keuken mogen, vaker overschreden werd heb ik het handgebaar toegevoegd. Kalm en duidelijk ook in mijn lichaamstaal. Dus stevig blijven staan, totdat je aan de lichaamstaal van de poes ziet dat ze zich eraan overgeven, of de strijd in ieder geval opgeven. Ze blijven keurig achter de drempel van de keuken allebei. Het zeurende miauwen van Kroeltje is van de laatste tijd. Misschien had ik tijdens het koken nog iets te vaak snel wat brokjes in hun bakjes gedaan, waardoor ze denken dat het zin heeft om te miauwen. Dus weer duidelijk aangeven dat ze moet stoppen en wachten. En dat werkt!

Hoe ging het verder met de pannenkoeken?

Het pannenkoekenbeslag maken.

pannenkoekenbeslag

Recept pannenkoekenbeslag:

  • 3 eieren
  • 3 grote eetlepels volkoren meel
  • 6 eetlepels tarwemeel
  • een halve liter melk
  • scheutje olijfolie
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eetlepels melkkefir

Volgorde

Met een garde rustig door elkaar roeren en kort kloppen. Dan nog even een tijdje laten staan en nog een keer doorroeren. Doe een grote soeplepel erin om het beslag in de pan te gieten zo meteen. Je kunt mijn recept van de pannenkoeken.pdf ook downloaden.

Welk bakvet?

Geen olijfolie of roomboter vandaag, maar ghee, omdat mijn darmen dat prettiger vinden. Ghee is een Indiase soort geklaarde boter. Bij geklaarde boter, wat vroeger in Nederland ook gemaakt werd, zit er nog 20% water in. Ghee is roomboter die je op lage temperatuur in laten koken zodat er helemaal geen water meer in zit. Dat maakt het langer houdbaar en buiten de koelkast te bewaren. De smaak wordt een beetje nootachtig. De geur bij het bakken is ook voller. Bij sommige gerechten past die smaak niet zo goed, maar voor kip en pittige gerechten is het helemaal te gek; meer smaakbeleving!

Hoeveel pannen?

Dat zijn er wel twee tegelijk. Sneller en twee verschillende maten is ook fijn. Voor de grote eter (1 volle soeplepel beslag) en de kleiner eter (3/4 soeplepel beslag). Met drie pannen wordt het weer teveel gegoochel in de keuken. En ik ben geen Hans Klok.

Ondertussen

En Kroeltje? Die heeft de boodschap begrepen. Wat kan ze sip kijken, zeg.

Pannekoeken in de pan

De pannenkoeken smaken heerlijk. Mooi luchtig geworden ook. Lekker met stroop of met bruine basterdsuiker met een vleugje kaneel. De ghee geeft de pannenkoeken een smeuïge volle smaak. mmm.

Wat eet jij vandaag?

En wat doet jouw huisdier tijdens het koken?

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *