kweekkas boren
DIY,  Planten,  Poezen

Plantjes in huis kweken met poezen

Al een paar jaar probeer ik wat eigen groentes te kweken met wisselend succes. Tomaten, komkommers, peulen, courgettes. Maar ze gingen vaak dood nog voordat ik kon oogsten.

Wat het probleem was

Mijn bijtgrage poezenvrienden…

komkommerplant hoog

En deze oplossing voor mijn komkommers heeft niet geholpen. Ze werden alsnog aangevreten en de planten gingen dood.

Hoe kon ik dan iets verzinnen dat ik toch in huis kon kweken, zonder dat mijn poezenvrienden erbij konden? Dat was nogal een uitdaging.

Hangend als een cocoon?

aparte plantenbak cocoon

Zou kunnen maar een beetje duur en heb al hangende plantjes in de keuken. Helaas willen de meeste kruiden en plantjes geen tocht dus die valt af.

Een glazen kas?

kweekkas glas

Mooi, maar waar laat ik die en hoe kan ik zonlicht erbij krijgen en wel de rolgordijnen naar beneden wil? Helaas valt deze af. En op mijn balkon is geen zon op het noorden. Voor een volgend huis dan maar.

Mijn eigen idee!

Van plastic dozen, waar je normaliter dekens of kleding in bewaard met een kleine aanpassing kweekkassen gemaakt voor in de vensterbank.

Boormachine met maat 6 houtboortje. 2 kabelbinders, door de gaatjes van deksel en kast heen. Dan heb je dus een soort ‘deurtje’ gemaakt aan de bovenkant scharnierend.

Vervolgens moet de kweekkas ook kunnen luchten als het te warm wordt, met een satéprikker onder de middelste pot kan dat prima.

En de poezen? Die laten de plantjes nu met rust, op een enkel blaadje na dat iets aan de zijkant zit van de kas. Geen dode plantjes meer!!!! En toen kon het opkweken beginnen!

Update:

Nog een oplossing gevonden bij toeval!

Aan de zijkanten had ik Kruizenmunt plantjes staan, daar bleven ze vanaf. Heb een test gedaan, door de plantjes buiten de kas de kas te plaatsen en ook gezorgd dat de poezen niet van onderaf bij de andere planten kunnen komen. Dat werkte!

Helemaal fijn, want de citroenplant begint uit de kas te groeien zo groot, die kan nu veilig blijven staan en vangt ook nog iets meer zonlicht zo!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *