poes ligt languit op koel voetenbankje
DIY,  Poezen

Poezen eisen einde hitteplan protocol

Op drie hoog achter met twee poezen, het is warm, erg warm deze zomer. Gelukkig geen plat dak, maar toch.
Het nationaal hitteplan gebied mij stellig om ramen en deuren open te zetten in de nacht tot ochtend om de temperatuur leefbaar te houden.

Poezen, er is een hitteplan van kracht

Vandaag meldden de poezen mij het volgende: ze eisen het einde van het hitteplan, want ramen en deuren open dat kan niet! Ik heb ze tot kalmte kunnen manen en ze gevraagd dit eerst te bespreken. Daar gingen ze tot morgen mee akkoord. Als we er dan niet uit zouden komen, zouden ze naar de pers gaan!

Poezen Kroeltje boven en Lola onder

Kroeltje (foto links) is op jonge leeftijd één van haar negen levens kwijtgeraakt: uit het raam gevallen. En ze had de kritieke 3 seconden, schat ik in, bij het vallen.

Heb je ooit gehoord dat als een poes die valt, tot 4 seconden zich niet omdraait om op haar pootjes te landen. Na 6 tot 8 seconden landend op haar pootjes terecht komt, en tussen de 8 en 10 seconden op haar rug terecht komt enzo verder. En dat de reden is dat poezen maar 4 seconden geheugen hebben. Dus na 4 seconden vallen, ze niet meer weten dat ze vallen en zich daarna pas weer omdraaien.

Daarbij kwam ze op haar hoofdje terecht. Ze verloor daarbij een stukje snijtand en had een hersenschudding. Probeer je kitten met hersenschudding maar eens rustig te houden. Dat terzijde. Ik kon hun houding volledig invoelen en begrijpen. En we gaan erover praten en ik mocht met voorstellen komen om tot een oplossing te komen. Voorwaarde: veilig voor poezen en wel koel!

Een hor met metalen omlijsting (oplossing 1)

horgordijn met ventilator erachter

Ik heb nu een horgordijn (zie foto) dat gaat prima, maar daar kunnen ze gewoon doorheen wandelen.
En een hor met zo’n lijst, dat kost geld. Bovendien had ik gehoord, dat poezen dat soort horren heerlijk vinden om hun nageltjes aan te scherpen, nou ja, een poging daartoe. En dus vrolijk na een tijdje krabben, door de hor heen lopen en het ”mugjes weer welkom bordje” kan ernaast gezet worden.

mugjes welkom bordje namens poes Felix

De poezen zagen dit wel zitten, en het argument “dat kost geld” vonden ze niet steekhoudend. Helaas was dit voor mij niet acceptabel als oplossing.

De deur doormidden zagen (oplossing 2)

Andere oplossing de deur doormidden zagen horizontaal? Tja in een huurwoning lijkt me dat de woningbouwvereniging daar niet blij mee is, en ik nog minder wanneer ik dan ooit ga verhuizen. Extra kosten gegarandeerd.

De poezen vonden dit een prima oplossing, ik weer niet.

Een stuk karton (oplossing 3)

Deze kwam spontaan, zonder nadenken, ja, dat kan ook.  Ik was het zo zat dat ik niet kon luchten zonder als ”politieagent” op de uitkijk te blijven zitten of er geen poes langs wilde rennen.

Ik pakte een groot stuk karton en zette het voor de deuropening en zag toen dat de flapjes mooi tegen het handvat konden leunen. Op deze manier.

karton verticaal tegen binnenkant deurklink houdt poezen tegen

Ernaast aan de andere kant even verzwaren met waterflessen, geklemd tussen muur en flessen, gaf ook een stevige basis; die kon niet meer omvallen.

karton rechtop voor open deur houdt poezen tegen

Na installatie kon het raam open. En ik kon de doos als een deurtje open en dichtdoen; ideaal!

Dit was het commentaar van de poezen:

…raar ding staat daar…heeej lekker koel briesje… languit gaan liggen… strekken en liggen… geeuwen…. vrolijk mij aankijken……. omrollen en weer strekken…. met oogjes knipperen…. toen mij weer aankijken, zo van ”wat doe jij hier nog?…. kijk niet zo naar me… ik heb het hier wel lekker….. waarom kijk je naar mij? wil je spelen? ik niet….zucht…. ik lig net lekker koel te wezen….. ga toch weg”…………….. omrollen, pootje likken……………………….. opkrullen met buikje omhoog…. prrgrrrggrrrrr, prrgrrrggrrrrrrrrrr…..okay, okay, dit is een goeie oplossing, maar we zijn nog niet overtuigd.

De deal zou gaan lukken. Ik ging liggen op de bank en voelde me zo gelukkig, net als mijn poezen. Ik rolde me om en glimlachte. Buik omhoog- geeuw- glimlach- zucht.

Inmiddels staan er nu drie; bij de keuken-, hobbykamer- en slaapkamerdeur. En 1 ventilator in de gang en de ander bij de woonkamerdeur. Poezen blij.

Poezen koelbankje DIY (oplossing 4)

Dames zei ik: jullie willen misschien een koelmatje? Zoals ik toevallig net in een reclame voorbij zag komen. Ja ‘zeiden’ ze terug! Die maak ik dan zelf!

koelelementen onder voetenbankje

Klein rond teiltje met diepvrieselementen op de grond erboven een krukje met spleten en daaroverheen een oud wit laken dubbelgevouwen.

Lola wilde wel even testen.

poes ligt languit op koel voetenbankje voor de poezen

Dan hoef ik alleen mijn andere koelelementen ondertussen in de vriezer te leggen en daarna kunnen deze elementen weer terug. Ik heb er 6 ongeveer. Gaat lukken.

De poezen blij, ik blij. We hebben een deal!

Nu nog onthouden…

ventilator

En zo gaat het iedere hittegolf weer. Protest eerst, nadenken later. Tja, poezen he? En ik denk: wat deed ik ook alweer als het warm was?  En dat kan 2 dagen duren soms. En dan: ‘Oh ja, dat karton kan ik neerzetten!’

Ventilator erachter (daar denk ik wel meteen aan bij warmte) om de trek te stimuleren, standje 1 van de 3 (energiebesparing!) en de temperatuur zakt echt een hele graad. En je voelt vooral het verschil; lekker fris. En dan nog de koelbank voor de poezen installeren. Die is nieuw, vers bedacht en hopelijk denk ik daar meteen aan de volgende keer.

Dus een een-twee-drietje: karton-ventilator-koelbankje. Even mijn flashcards.app erbij halen. Met iftt (if this then that) kan misschien ook, wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt op mijn locatie, dat ik dan een mailtje krijg waarin dit nog eens staat. Dit wordt een nieuw artikel: hoe verpest of stimuleer ik mijn geheugen met de digitale mogelijkheden van vandaag!

Conclusie

Je moet wel heel creatief zijn om je aan het officiële hitteplan te houden. Vandaar dat ik mijn oplossingen graag zo snel mogelijk met jullie wil delen, zodat er geen poezen-slachtoffers meer vallen. Met dank ook namens de poezen voor het lezen.

En….de beste ingevingen zijn die waar je niet over hebt nagedacht, maar die tot je komen als je je probleem hebt benoemd, hardop over hebt geklaagd tegen iemand, om hulp hebt gevraagd daardoor en het weer loslaat. De Nederlandse klaagcultuur is zo gek nog niet als je het zo bedenkt, maar na één keer klagen moet je er wel mee ophouden. Laat het los Nederland. Het komt goed!

Wil je dit Bericht delen?