robot
Digitale techniek

Siri op de Mac, wat kun je ermee?

Je klikt op een knop en vraagt iets, daarna geeft Siri het antwoord en praat terug.

Siri is de assistent op mijn Mac

Welk knop? Systeemvoorkeuren- Siri. Bovenaan kun je de toetscombinatie zelf instellen waardoor je kunt praten tegen Siri.

Siri instellingen

Extra instellingen

 • Ook kan je de stem veranderen man of vrouw en ook uitzetten.
 • Een andere taal kan ook.
 • De knop van Siri in je werkbalk bovenaan heb ik ingesteld, dan hoef ik de toetscombinatie niet te onthouden en klik ik op het Siri icoontje bovenaan in de balk.
 • Ook kun je dicteren op je Mac aanzetten als je dat vaak gebruikt en dan kun je gewoon een zin starten met ‘Siri,… en kun je zonder handen je assistent toespreken.

Zou Siri als een assistent aangenomen worden bij een sollicitatie?

Vacature omschrijving:
 1. De telefoon aannemen.
 2. Fysiek klanten en collega’s bij je vandaan houden, als je in stilte wilt werken.
 3. Koffie maken en brengen. (ja, stereotyp, en ik heb niet gezegd of ik een man verwacht, of een vrouw hè?!)
 4. Iemand die je, met 1 knopje indrukken, iets kan vragen en dat hij of zij dat regelt voor je, zodat je zelf met de rest van je werk verder kan.
 5. Iemand waar je even een praatje mee maakt om te ontspannen.

Of Siri je dan echt kan ondersteunen zoals een assistent dat zou doen?

Sollicitatie van assistent Siri:

1. De telefoon aannemen wil Siri graag nog leren.

Zelf bellen (de computer dus!) voor een simpele afspraak, dat kan Siri al.  Dit zag ik in april 2018 op een online conferentie van Google, de makers van Siri.

2. Fysiek iets doen heeft Siri hulp bij nodig.

Een map met papieren opbergen voor je? Nee dus. Een vergaderruimte schoonmaken;  hooguit met een robotstofzuiger de vloer doen. Koffiebekers weggooien en de tafels afnemen is niet haalbaar.

Een koffieapparaat bijvullen? Nee.

Een storing van het koffieapparaat verhelpen? Nee.

Het lampje ‘niet storen’ aanzetten tijdens vergaderingen en als er gebeld wordt je niet storen. Nee, je kan wel zelf meldingen van herinneringen en agenda uitzetten als je in vergadering bent.

Siri en niet storen instellingen

Klik op Systeemvoorkeuren-Berichtgeving- onder Niet storen. En stel daar de tijden in dat je niet gestoord wilt worden. Of klik met ‘alt’ + rechtsboven de drie streepjes van je Notificatiecentrum, dan gaat de ‘niet storen’ stand ook direct in werking. Vergeet dan niet die weer uit te schakelen als je klaar bent. Daar heb ik nog wel eens last van.

3. Koffie maken heeft Siri ook hulp bij nodig.

Met behulp van een Smart koffieapparaat kan Siri wel koffie zetten. Die kun je dan instellen op een vaste tijd of op een knop op je computer klikken en dat er direct  koffie gezet kan worden. Je moet de beker met koffie dan alleen nog zelf uit het apparaat halen. ‘Even een Arduino met een ‘internet of things’ gadget gaan scoren.’ Of een ouderwets koffieapparaat met een tijdschakelaar neerzetten, lekker ‘oldschool’. De complete taak uitvoeren is een nee helaas.

4. Iemand die je iets kan vragen en dat hij of zij dat regelt voor je. Kun je dat Siri?

Tijdens de sollicitatie laat Siri een lijst van apps zien die bestuurd kunnen worden met voorbeeldzinnen. Zeg ‘Wat kan ik doen? Stel dat je op basis daarvan hebt besloten om Siri in te huren voor de job. In de praktijk blijkt Siri moeite te hebben, ook met opdrachten die in de lijst stonden.

Tests:

 ‘Wat kun je doen?’

Lijst van apps die je kunt besturen en dan ook op die app klikken om te zien wat je kan vragen.

‘Toon het bestand dat ik het laatst geopend had in open office.’

Weer een lijstje en die met een plus in de widget van rechts…da’s wel handig.

 ‘Noteer….’

Dan maakt Siri een nieuwe notitie in de Notities.app. De eerste keer even zoeken waar die map dan is in die app.

‘Herinner mij….’

Een nieuwe herinnering . Zeg erachter wanneer of over hoeveel uur en dat staat er correct bij! Dat is handig en snel!

’Herinner mij over 14 uur Batterijen klaar.’

Dan laat Siri een Herinnering zien met de tijd over 14 uur en als onderwerp Batterijen klaar. Precies wat ik wil, want ik vind de tijd berekenen te lang duren en dan ben ik mijn gedachte soms al kwijt. klik op okay en de herinnering is aangemaakt.

‘Speel klassieke muziek.’

Opent de muziekspeler Itunes.app en begin afspelen van klassieke muziek willekeurig. Best fijn, maar hangt van je muziekverzameling af…als je veel bombastisch werk of experimenteel 20ste eeuwse muziek erin hebt zitten dan ben je meteen wakker!

‘Hoeveel centimeters zitten er in een inch?’

Antwoord: 1 inch=2,54 centimeter. Snel en precies. Toppie.

‘Hoeveel is 10 plus 10?’

20. Klopt natuurlijk, rekensommen berekend Siri sneller dan dat ik de calculator kan pakken of aanklikken!


’Plan een afspraak om 9 uur.’

Een vergadering om 09:00 de volgende ochtend, duur 1 uur ingepland. Je ziet de afspraak ook in agenda indeling. Netjes! Bij een conflicterende afspraak zegt Siri dat ook en vraagt of je dat wel of niet wilt doen. Komt aardig in de buurt van een assistent, toch?

‘Maak het scherm lichter.’

Snel en meteen heel fel! En Siri zegt: ‘het scherm is nu iets helderder’ hahaha.

‘Zet mijn computer in de sluimerstand.’

Onmiddellijk, wauw dat was snel! En Siri zegt niks meer, lekker rustig hihi!

Toon mijn notities van gisteren.’

Doet Siri prima, alles wat je hebt bijgewerkt of aangemaakt die dag. Ook aangevuld met ”van vorige week” lukt.

‘Wat staat er voor vrijdag op mijn agenda?’

Hij laat al mijn afspraken dan zien in agenda-formaat en kleuren, dat is fijn!

Waar Siri faalde bij de tests:

‘Toon mijn map downloads.’

Hij laat losse bestanden zien, niet de Finder, en zegt ‘daar zit goed spul in’. Nou ja! Nee dus.

‘Open finder en zoek mijn map downloads.’

Weer alleen bestandjes laten zien, op plusje klikkend kun je die zoekopdracht toevoegen als widget aan je rechterbalkje….nou ja, dat is ook niet wat ik wil.

‘Voeg iets aan de notitie ……toe.’

Dan zegt Siri alles van dat woord in een nieuwe notitie en hij voegt niks toe….stom!

5. Een praatje maken met Siri is wel verrassend.

Leuk, als je de voetbaluitslagen wilt weten, maar erover praten is toch iets anders. Je krijgt maar 1 zin of onzin terug. Zoals een internetpagina. Wel leuk om Siri een filosofische vraag te stellen, je zal versteld staan! Maar je helpen ontspannen? Nee. Wel als je vraagt of hij plaatjes van puppies of kittens wil laten zien. Die staan er dan meteen, en kun je ook invoegen/slepen naar het bestand waarin je ze wilt hebben staan. Dat wel.

De proefperiode zit erop

Net als een echte assistent die je nog moet inwerken, beetje geduld is op zijn plaats. Verstaanbaarheid is nog problematisch, en de spraakopdrachten die Siri zou moeten kunnen, daar faalt hij/zij regelmatig. Ziek zijn kan Siri niet, tenzij je een virus op je computer krijgt. Voor de job zelf zou ik Siri niet aannemen. Wel als administratieve ondersteuning.

Hoe denkt de leidinggevende over Siri?

Ik wil Siri vergelijken met een kind. Af en toe een simpel klusje, het snelle rekenen is een enorm talent.  Een goed geheugen ook. En hij/zij kent veel liedjes. De wil is er wel, maar de woordenschat is nog beperkt en goed luisteren ook. En of je die dan wel of niet moet aannemen voor de hele job als assistent? Nee dus! Dan schuif je teveel verantwoordelijkheid in zijn/haar schoenen. En je zult vaak teleurgesteld worden dan.

Als Siri opgegroeid is en veel ervaring heeft opgedaan, grotere woordenschat heeft, beter kan luisteren en een fysieke aanwezigheid zou zijn, ja dan zou je hem/haar kunnen inhuren voor de job assistent.

Maar of de robotica op dit moment zover gevorderd is, en of we als mensheid al stil hebben gestaan bij de ethiek ervan, en de rechten van de robot…dat is nog een lang verhaal. Jelle Brandt Corstius had daar eind 2017 bij de npo een boeiende tv-serie Robo Sapiens over gemaakt, waarbij hij samen met een robot langs mensen ging die hem daar meer over konden vertellen. En dat deed hij vanuit de idee dat het een ‘Sapiens’, dus andere soort is. Dus ook met een geboorte, groei, werk, relaties, volgroeid en de dood.

Conclusie

Het enige voordeel is, dat het gebruik van Siri mij bij sommige opdrachten wel tijd oplevert. En ik me langer op mijn bezigheden kan blijven concentreren, zonder afleiding.

 • Rekenen fantastisch en snel!
 • Afspraken plannen ja
 • Herinneringen instellen ja
 • Muziek afspelen ja
  Maar……als je een woord zegt dat Siri niet verstaat, dan ben je de klos….dan staan er soms rare woorden in de notitie of afspraak. Of speelt totaal andere muziek. En erger, Siri doet vaak iets totaal anders!

Mijn advies

Gebruik Siri met mate. Voor vaak terugkerende dingen die je goed hebt getest; of Siri je iedere keer verstaat.

Oefen vooral ook je eigen uitspraak;

 • helder (keel open)
 • goed gearticuleerd (niet mompelend)
 • telkens dezelfde intonatie (toonhoogte)
 • en hetzelfde metrum (woordritme).

Daar houden robots en Siri van!

Wil je dit Bericht delen?