solar powerbank liggend
Digitale techniek,  Duurzaamheid,  Energie

Solar oplader review

Solar oplader is het wat?

Bij verschillende winkels zie je ze nu liggen voor ongeveer 10 euro een solar oplader. In verschillende formaten en met verschillende specificaties. Waar kun je op letten? En werken ze wel? Zo ja, hoe goed of slecht?

Welke specificaties op letten bij de koop

Zonnecellen oppervlak is groter dan mijn mobieltje, dat lijkt al heel wat.
De powerbank/batterij waarin de energie wordt opgeslagen; liefst groter dan 5000Mah om minimaal 2x je hele mobieltje mee te kunnen opladen. Als deze kleiner is kun je maar 1x je apparaat opladen en dan weer 7 a 8 uur opladen d.m.v. zonlicht of usb 4 tot 5 uur om de batterij ervan eerst op te laden en dan pas weer je mobieltje. Dus kijk ook naar hoe vaak jij je mobieltje nu oplaadt.

Tevens is het handig om te kijken naar de apps op je mobieltje die je hebt. Sommige games of gratis apps met reclame verbruiken veel batterijpower.  Zelfs apps die je mobieltje juist opschonen en ramgeheugen verminderen of andere apps uitzetten trekken juist veel power. En van een android merk telefoon wist ik al dat de standaard apps (Peel Remote grrrrr) soms lastig uit te schakelen zijn, maar het kan. Ja ook met het officiële systeem intact.

Als je een tablet ermee wilt kunnen opladen moet je een uitgang hebben die dat ondersteunt. Een standaard powerbank doet dat niet.

Verwachtingen

Verwacht niet dat je met een solar oplader áltijd je mobieltje kunt opladen…want er is zon voor nodig. En eh….dit is Nederland. Wel kan je de powerbank/batterij ook aan je computer hangen of in een stopcontact zodat je de powerbank onderweg kunt gebruiken om je mobiel bij te laden. Ook handig in een noodgeval, je staat nooit zonder batterijpower meer “op de snelweg naast je kapotte auto”!!!

Vergelijk

Voor 7 euro ongeveer kun je zo’n kleine powerbank zonder zonnecel bij een drogisterij kopen en die past makkelijker in je handtas. Neem die afweging mee of je dan extra wilt betalen (3 euro ongeveer) voor de zonnecel als er zo weinig zon is.

Handleiding

Vaak zijn er een rijtje ledlampjes die aangeven hoe ver de batterij van de solar oplader is opgeladen. Soms ook helemaal niet of maar 1 kleur vol/leeg. Daar kun je dus op letten als je dat belangrijk vind.

In de handleiding van deze solar oplader staat: 2 seconden indrukken voor het ledlampje. Dat klopt niet. Het is snel 2 keer achter elkaar een knopje indrukken. Daar heb ik een paar weken over gedaan en een filmpje over opgenomen.

Ik dacht dat het ledlampje kapot was. Open gemaakt, alle verbinding intact. In mijn handtas gestopt. Toen brandde opeens het ledlampje. En ik kreeg hem niet meer uit. 2 seconden =nee. 3 seconden indrukken=nee. Langer indrukken ook nee. Van alles geprobeerd, lukte niet. Werd er best een beetje gek van. Weggelegd in een kast, zodat ik niet naar dat lampje hoefde te kijken. Toen een filmpje gemaakt en nogmaals de binnenkant bekeken. Er moest iets verkeerd gesoldeerd zitten ofzo?! En toen per ongeluk ontdekte ik het; 2x snel achter elkaar indrukken; dat werkte feilloos! ha.

Als je het leuk vind om te kijken hieronder dat filmpje:

En milieubewust of duurzaam?

…een zonnecel en powerbank…?…nou nee, dus daar hoef je het niet voor te doen. Allerlei dure grondstoffen als lithium enzo putten de aarde uit. Bovendien is de omzetting van zonlicht naar opgeslagen elektriciteit nog zo slecht dat het eigenlijk onzinnig is, ja, zelfs die op je dak liggen. Het rendement is dat je van 1000 energie van de zon je er 4 energie kan opvangen met je zonnecel, omvormen 1 minder, opslaan in batterij 1 minder en bij gebruik van die batterij ook weer 1 minder. Allemaal weerstand en omvorming maakt het onrendabel. Maar het is ‘gratis’…als de zon schijnt tenminste.

Mijn power solar lader haalt met de zon maar maximaal 3 streepjes, =50% op, na een hele dag volle zon.  Tja, dan heb je er weinig aan, totdat je in een noodsituatie komt. En dan kun je maar 1x opladen als je geluk hebt dat er zon staat of dat je hem nog volledig opgeladen had aan de stroom. En dat je er aan had gedacht hem mee te nemen. En dan heb ik al mijn noodlading in het kleine powerbankje zonder zonnecellen. Dus dan heb ik hem niet nodig, tenzij er lange tijd geen stopcontact in de buurt is, dan wel. Dus bij kamperen of in nood; in mijn rugzak gestopt.

Toekomst solar powerbanks

Er zijn onderzoekers die naar stofjes zoeken die zonnecellen veel goedkoper en minder belastend voor het milieu proberen te maken. Maar die kwaliteit en omzetting van energie is nog net niet voldoende om het te gaan produceren. Ik ben hoopvol dat dit kan zonder kostbare grondstoffen en dat ook de derde wereldlanden ervan kunnen profiteren. Ben je een voorstander van ontwikkelingshulp koop dan een Waka Waka. Ergens in de wereld krijgen mensen die geen elektriciteit hebben dan ook zo’n oplaadbaar lichtje en noodvoorziening. Dat werkt als een olievlek; 1 Waka Waka = duizenden mensen zien verbetering in hun leven.  Geweldig!

Kortom bedenk wat je prioriteit is, prijs, kwaliteit, lampjes, grootte van de batterij en duurzaamheid, en maak dan je keuze.

Wil je dit Bericht delen?