solar powerbank liggend
Digitale techniek,  Duurzaamheid,  Energie

Solar oplader review

Solar oplader is het wat?

Bij verschillende winkels zie je ze nu liggen voor ongeveer 10 euro een solar oplader. In verschillende formaten en met verschillende specificaties. Waar kun je op letten?

Welke specificaties op letten bij de koop

Het zonnecellen-oppervlak is groter dan mijn mobieltje, dat lijkt al heel wat. Maar de grootte van de powerbank/opslag is ook belangrijk!
De powerbank/batterij waarin de energie wordt opgeslagen;

liefst groter dan 5000Mah om minimaal 2x je hele mobieltje mee te kunnen opladen.

Als deze kleiner is kun je maar 1x je apparaat opladen en dan weer 7 a 8 uur opladen d.m.v. zonlicht of usb 4 tot 5 uur om de batterij ervan eerst op te laden en dan pas weer je mobieltje. Dus kijk ook naar hoe vaak jij je mobieltje nu oplaadt.

Tevens is het handig om te kijken naar de apps op je mobieltje. Sommige games of gratis apps (met reclame) verbruiken veel batterijpower. En opschoonapps juist ook.

Als je een tablet ermee wilt kunnen opladen moet je een uitgang hebben die dat ondersteunt. Een standaard powerbank doet dat niet.

Verwachtingen

Verwacht niet dat je met een solar oplader áltijd je mobieltje kunt opladen…want er is zon voor nodig. En eh….dit is Nederland. Wel kan je de powerbank/batterij ook aan je computer opladen of in een stopcontact. Ook handig in een noodgeval, je staat nooit zonder batterijpower meer “op de snelweg naast je kapotte auto”!!!

Vergelijk

Voor 7 euro ongeveer kun je zo’n kleine powerbank zónder zonnecel bij een drogisterij kopen en die past makkelijker in je handtas. Neem die afweging mee of je dan extra wilt betalen (3 euro ongeveer) voor de zonnecellen als er zo weinig zon is.

Handleiding

De oplaadindicator: Vaak zijn er een rijtje ledlampjes die aangeven hoe ver de batterij van de solar oplader is opgeladen. Soms ook helemaal niet of maar 1 kleur vol/leeg. Daar kun je dus op letten als je dat belangrijk vind.

In de handleiding van deze solar oplader staat: 2 seconden indrukken voor het ledlampje. Dat klopte niet. Per toeval ontdekte ik wat het wel was…

En milieubewust of duurzaam?

…een zonnecel en powerbank…?…nou nee, dus daar hoef je het niet voor te doen. Allerlei dure grondstoffen als lithium enzo putten de aarde uit. Bovendien is de omzetting van zonlicht naar opgeslagen elektriciteit nog zo slecht dat het eigenlijk onzinnig is, ja, zelfs die op je dak liggen.

Het rendement is dat je van 1000 energie van de zon je er 4 energie kan opvangen met je zonnecel, omvormen 1 minder, opslaan in batterij 1 minder en bij gebruik van die batterij ook weer 1 minder. Allemaal weerstand en omvorming maakt het onrendabel. Maar het is ‘gratis’…als de zon schijnt tenminste.

Mijn power solar lader haalt met de zon maar maximaal 3 streepjes, =50% op, na een hele dag volle zon.  Tja, dan heb je er weinig aan, totdat je in een noodsituatie komt. En dan kun je maar 1x opladen als je geluk hebt dat er zon staat of dat je hem nog volledig opgeladen had aan de stroom. En dat je er aan had gedacht hem mee te nemen. En dan heb ik al mijn noodlading in het kleine powerbankje zonder zonnecellen. Dus dan heb ik hem niet nodig, tenzij er lange tijd geen stopcontact in de buurt is, dan wel. Dus bij kamperen of in noodgeval.

Toekomst solar powerbanks

Er zijn onderzoekers die naar stofjes zoeken die zonnecellen veel goedkoper en minder belastend voor het milieu proberen te maken. Maar die kwaliteit en omzetting van energie is nog net niet voldoende om het te gaan produceren.

Ik ben hoopvol dat dit kan zonder kostbare grondstoffen en dat ook de derde wereldlanden ervan kunnen profiteren. Ben je een voorstander van ontwikkelingshulp koop dan een Waka Waka. Ergens in de wereld krijgen mensen die geen elektriciteit hebben dan ook zo’n oplaadbaar lichtje en noodvoorziening. Geweldig!

Kortom bedenk wat je prioriteit is; de prijs, kwaliteit, ledlampjes, grootte van de batterij en duurzaamheid, en maak dan je keuze.

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *