Tauge in plastic bakje
DIY,  Voedsel

Taugé kweken DIY

Zelf kweken waarom?

Ik wil graag Taugé kweken. Gewoon omdat het leuk is en omdat ik als kind al met bruine bonen experimenteerde. De lol en de verwondering als er een worteltje en daarna twee blaadjes begonnen te groeien op wat water en in watjes op een schoteltje, zo gaaf. Ik wilde gewoon iedere dag even kijken, meer niet. Grappig dat je je dat na al die jaren nog herinnert. Je kan Taugé natuurlijk ook gewoon kant en klaar in de supermarkt kopen, maar zelf kweken is verser en dus ook leuker.

Waar maak je ze van?

Mungbonen, daar maak je ze van, die moeten ontkiemen. Maar waar koop je mungbonen? Bij de toko.

Hoe kweek je ze dan?

 1. Eerst moet je de mungbonen 12 uur weken. Daarna ga je heel goed spoelen met koud kraanwater. Tot het helder water is, ongeveer 5x totaal.
  Het geweekte water kun je heel mooi gebruiken voor je plantjes, want er zitten dus heel veel voedingsstoffen in.
 2. De boontjes mogen niet in water staan. Dus zeven en extra goed uitschudden telkens.
 3. Je moet iedere paar uur (3 uur , 6 uur of 8 uur …diverse berichten bestaan hierover) iedere keer met vers water eroverheen gaan; eventjes dat ze erin kunnen “zwemmen” en daarna moet je het weer door een zeefje of een stukje “mash” doen. Dus bijvoorbeeld een mandarijnennetje of en kaasdoek of iets dergelijks. Zeef het water eruit, totdat er geen water druppel meer bij de mungbonen blijft staan.
 4. Zet de pot daarna in het donker weg. Er moet wel lucht bij kunnen.

Meer info

Er zijn speciale kweekbakjes die je kan kopen die dus om de zoveel tijd elektrisch, dan een beetje water er overheen doen en dat op een soort zeefjes structuur dat is het aller handigste: dus een kiemkweekbakje. Dat mag weer wat kosten, maar een vijverpomp met timer zou ook kunnen werken. Dat wil ik later nog een keer uittesten.

De groene vliesjes, dacht ik, die moet je misschien verwijderen. Heb ik wat tijd aan verspild; dat moet je dus niet doen.

Tot nu toe heb ik drie methodes uitgeprobeerd

 1. Drie plastic bakjes, gaatjes onderin de middelste, water in de bovenste en gaatje aan de zijkant hoog in de onderste. Tauge in plastic bakje
  Zie ook de video met uitleg hoe ik de bakjes maakte:

  Ze werden bruin, stonden toch nog te licht en bij het spoelen in de volle zon houden hielp ook niet. Verder bleef er ook nog wat water in staan, in de onderste bak had ik ook geen vers laagje water moeten doen. Na 5 dagen werden ze ook nog zacht als drab. Niet meer gegeten en opnieuw begonnen.
 2. Een potje jam potje en een schone sok overheen voor het uitdruipen en tegen het licht.
  tauge in pot met sok   tauge in pot met sok   tauge in pot met sok uitlekken
  De sok is te fijnmazig, dus het water loopt niet vanzelf goed weg, een beetje trekken aan de sok geeft lucht en dan loopt het water wel weg gelukkig. Na drie dagen ziet het er goed uit, morgen eens iets van eten. Update: ze smaakten lekker.
 3. Een plastic zeefje met een soepkom eronder en een vaatdoekje tegen het licht eroverheen.
  tauge in zeef op soepkom   taige in zeefje op soepkom met vaatdoekje eroverheen
  Na drie dagen ziet deze er ook goed uit, wel minder ontwikkeld dan die in de pot, omdat ik deze niet onderdompelde in water, maar alleen spoelde. Morgen ook proeven. Update: ze smaakten lekker en een beetje knapperig. De boontjes zelf proefden wel iets meer bitter. Die heb ik verwijdert voordat ik ze in de kippensoep (Saoto) deed.

Taugé kweken FAQ

Wat is Taugé? Een soort kiemgroente van mungbonen.
Is het voedzaam? ja
Is het moeilijk om zelf te kweken? Niet als je weet hoe.
Kost het veel geld om te maken? Nee, wel wat water en een paar mungboontjes.
Heeft het warmte of juist koude nodig? 20-22 graden om te ontkiemen is nodig. Daarna zou het ook kouder kunnen, maar dan groeien ze langzamer. Bijvoorbeeld in de koelkast.
Het water spoelen moet dat soms met lauw water? Nee gewoon koud water maar wel heel goed uitschudden het bakje waar ze inzitten of een potje mag dus geen water kunnen vasthouden bijvoorbeeld een weckpot dan moet je dus naar dat gaas ervoor doen. Zet ze dan in een hoek van 45° bijvoorbeeld in hard achteruit trek of zo neer zodat ook de laatste druppeltjes water dat het goed uit kunnen lopen .
Hoeveel Taugé kun je per keer kweken? Ongeveer 1/3 deel van de bodem van je bak of pot vullen met de mungbonen. Dus in een jampot 1 eetlepel is voldoende.
Kun je ze in een dichte pot ook kweken? Dan hebben ze minder lucht en gaat het minder goed.
Moet je de groene vliesjes verwijderen? Nee dat hoeft niet. Eventueel wel vlak voordat je ze gaat eten. Maar je kunt de vliesjes ook gewoon eten.
Heb je een speciaal kweekbakje of ondergrond nodig? Niet nodig, wel goed kunnen zeven. Keukenpapier kan wel onderin, maar die moet je dan wegknippen bij het oogsten. Ook zijn er speciale matjes te koop, maar dat is meer voor het gemak, dan dat het beter werkt.
Heb je er dure apparatuur nodig? Nee, het kan bijna voor niks, maar wel de mungbonen en het water natuurlijk. Wel zijn er apparaten die iedere paar uur het water geven voor je doen, die groeien dan wel beter en sneller. Zelf slaap je ‘ s nachts dus krijgen ze 8 uur geen water, dat verschil s er wel. Kosten voor een kiemkweekset zijn rond de 35 euro. Voordeel is dat je ook alfa-alfa en andere kiemgroentes tegelijk kunt kweken.
Hoeveel dagen tot ze eetbaar zijn? Minimaal 2-3 dagen. Daarna worden de steeltjes langer en kun je iedere dag proeven of je de smaak lekker vind. Het verandert iets. Hoe jonger hoe meer vitamines ze bevatten. Na 6-10 dagen is het echt volgroeit.
Wanneer kun je ze beter niet (meer) eten? Als ze groenig of bruin worden en zacht, drabberig. Maak dan nieuwe en zorg dat je pot en zeef extra goed schoon zijn en het water nog beter weg kan lopen.
Hoe bereid je Taugé? De jonge Taugé het liefst stomen, dan blijven de “pitamientjes” goed bewaard. Of rauw eten kan ook. Vaak (in de aziatische keuken)wordt de volwassen taugé met het wokken op het laatste moment even verhit. max. 2 minuutjes.
Hoe smaakt het? Eigenlijk heeft het niet veel smaak; een beetje licht bitter en nootachtig. Perfect in combinatie met pittige of juiste zoete aziatische gerechten.
Hoe bewaar je ze? Tot een week in de koelkast.

Was het leuk?

Ja, net als met de champignons kweken, maar dit keer wel eetbaar haha!

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *