uien snijden
DIY,  Voedsel

Uien diepvriezen DIY

Waarom ik uien invries?

Omdat niet alle gerechten een uitje nodig hebben. Het zonde vind om uien weg te moeten gooien. Door in te vriezen kun je uien veel langer bewaren. Verder wil ik zo zuinig mogelijk mijn inkopen kunnen doen. En ik heb best wel een hekel aan uien snijden omdat je ogen kunnen gaan tranen en ik vroeger ook nog wel eens in mijn vingers sneed erbij. Door een groter aantal uien achter elkaar te snijden, heel geconcentreerd, heb ik minder vaak dat ik nog in mijn vingers snij. En door het daarna in te vriezen is het vervolgens meteen gebruiksklaar als ik aan het koken sla. Gemakkelijk dus.

Verschillende uien

Uien koop ik het liefst los, zodat je de smaak pittiger of zoeter kan aanpassen aan je gerecht. Maar soms is een heel netje goedkoper en dan ga ik aan de slag, net als met knoflook. Dus de zoete uien heb ik dan in de diepvries en wil ik toch een keer een pittig uitje, dan koop ik die nog los en snij hem meteen tijdens het koken. Dat kan altijd. Waar doe jij een pittige of juist een zoete ui doorheen?

Voordelen

  • Dat ik dan maar één keer een beetje tranende ogen heb.
  • Goedkoper kan inkopen.
  • Maar één keer het werk van snijden hoef te doen.
  • En de smaak blijft prima. Na 6 weken in de diepvries gaat de smaak wel achteruit.
  • In principe kun je ze bevroren wel 6 maanden bewaren.

Nadeel

Dat is wel dat ik me er even toe moet zetten. Maar doordat ik steeds vaker een heel netje koop, krijg ik ook steeds meer ervaring hoe je dat zo handig en snel als mogelijk kan doen.

Extra tips

Deze ingesproken tips kun je hier nog eens rustig terug lezen.

Voice-over: “Vandaag gaan we uitjes snijden en invriezen.
Spoel de ui met water af om tranende ogen te verminderen. Nu kun je gaan snijden. Pak een scherp mes en een goede snijplank. Maak met je linkerhand een kommetje met je nagels naar binnen gekeerd. We snijden de ui niet helemaal door, de punt iets van het randje inzetten en dan naar beneden toe. Daarna draai je de ui 90 graden en snij van je af met het mes. Dan het laatste stukje in de lengte nog even afmaken en ook snijden. Doe alles in een kom. Tot slot pak je een diepvrieszak en een klemmetje.

Doe de gesneden ui-stukjes in de diepvrieszak. Zorg dat alle lucht eruit is. draai de punt en doe het klemmetje erop nu neerleggen en de uitjes goed verdelen. Dan is het sneller ingevroren en plakken ze minder aan elkaar. Een goede diepvries zorgt ervoor dat het niet één blok ui wordt. Zo wel, laat het dan nog even 5 minuten ontdooien en dan op een houten plank kort losmaken. Nu kun je het weer verder in de diepvries bewaren en heb je altijd losse stukjes ui voor in je gerechten.”

Doe er je voordeel mee!

Wil je dit Bericht delen?