motief stof
DIY

Waarom ik een hoofdbord maakte

Heb je ook wel eens een nieuw bed gekocht en het bijpassende hoofdbord vond je niet mooi? Een paar jaar geleden hadden wij dat ook. Het hoofdbord was klein/hoogte, iets te breed, alleen dezelfde soort blokjes stof en behoorlijk duur. Dus dan maar zonder.

bed

Probleem was de muur die een lichte kleur verfpoeder afgeeft en koude muur ook; dus niet fijn rechtop kunnen zitten in bed. Kussens opstapelen kan wel, maar dan zitten ze onder de verfpoeder. En ook de kou bij mijn hoofd vond ik niks.

Wel of geen hoofdbord dat was de vraag

Nadat ik een paar jaar geleden flink ziek was geweest was ik het zat; ik moest er iets op gaan verzinnen. Een groot stuk karton en een tafelkleed die er qua kleur wel bij paste. Het was al iets warmer en de kleur kon niet meer afgeven. Alleen het tafelkleed liet telkens los.

hoofdbord met poezen op bed
Kroeltje en Lola inspecteren het geïmproviseerde hoofdbord

Wat ik het liefste wilde

Ik probeerde mijn meest ideale hoofdbord voor te stellen. Beetje romantisch, stevig, flink hoger, van die knopen erop om het samen te houden en passend bij ons donkerbruine bed en het beddengoed. Wel precies even breed als het bed, makkelijk als je ooit nog nachtkastjes ernaast zou kunnen zetten.

Zoiets kon ik nergens vinden voor een schappelijke prijs; onder de €100. Anders had ik die kunnen kopen. Zelf maken zou moeilijk worden.

Uiteindelijk een jaar daarna pas weer over gaan nadenken. En deze DIY had ik dus al gedaan voordat ik aan dit Blog begon. Anders kregen jullie een hele Tutorial natuurlijk, inclusief video! Helaas gaat dat niet meer. Maar wat ik wel kan doen is vertellen hoe het gegaan is.

Benodigdheden

 • de basis/ het frame van pallethout. Die kan je overal gratis krijgen.
 • de vulling kan van schuim die moet kunnen ademen. En je ligt er niet tegen aan dus kan van alles zijn. Ik had dit al langer opgespaard diverse verpakkingen.
 • de stof zou van een dekbedhoes kunnen en die vond ik in een budgetstore voor €15,-.
 • de knopen had ik nog. Ik spaar die al jaren. Alle kleding die ik wegdoe is, of nog goed en gaat naar 2de hands winkel, of is kapot en dan ik haal de knopen o.a. eraf en bewaar ze in mijn naaidoos. Vijf knopen vond ik mooi genoeg.
 • wel moest ik de stof op spanning bevestigen aan het frame. Dit om de vulling goed op zijn plaats te houden. Een nietmachine kostte €15,- incl nietjes. Dat leek me een handig ding om te hebben, ook voor andere klusjes. Zoals de kookhangzak.
motief stof
stofje met knoop

De Klus

 • Alles goed nogmaals opgemeten.
 • De pallets hadden een mooie afmeting. Zelfs zonder zagen kon dat goed.
 • Op een grote tafel midden in de kamer dat frame aan elkaar bevestigd met 4 schroeven, die had ik nog liggen.
 • De vulling van stukjes schuim erop gelegd, rechtop of op de zijkant, wat het mooiste paste getest. Alleen het bovenste gedeelte, daaronder het bed ertegenaan zetten.
 • Met de nietmachine op de hoeken en lijm op de andere stukjes op het frame bevestigd.
 • De stof eroverheen gedrapeerd. Dubbele stof overal als je hem zo eroverheen legde, en de hoes was daar groot genoeg voor. Leek mij extra goed, ook om de vulling steviger op zijn plek te houden.
 • Met de nietmachine vastnieten op het frame alleen aan de achterkant natuurlijk.
 • Daarna de knopen gepakt en erop gelegd en opgemeten waar ze moesten komen.
 • Toen moest het frame rechtop, zodat ik de knopen erop kon doen en erdoorheen prikken en aan de achterkant een oude knoop om op spanning te kunnen bevestigen.

Niet de echte juiste manier, zo las ik later, maar het heeft wel gewerkt. Het was ook meer voor hoe het eruit zou zien dan dat het echt overal vulling moest tegen houden. Dat kostte wel heel veel tijd en moeite, maar het lukte.

Wil je dit Bericht delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *