Gratis,  Meditaties

Hoe kies ik een geschikte meditatie?

Je wilt mediteren en gaat naar een videoplatform als youtube en je zoekt op de term meditatie. Dan overvalt je een heleboel. Je weet niet welke te kiezen, kiest onbewust vaak een mooi plaatje en je komt op een begeleidde meditatie die overal heen gaat, veel te lang duurt en halverwege ben je al afgehaakt en je denken gaat steeds drukker. Niks ontspanning. Hoe doe je dat dan wel, dat mediteren? En welke meditaties zijn geschikt voor mij?

Gedachten over mediteren:

  • Ik wil wel mediteren hoor, maar het lukt me niet”.
  • Ik heb wel eens wat meditaties gedaan en ik stopte ze dan halverwege omdat ik het niet fijn vond voelen.”
  • Ik val telkens in slaap erbij, dus het werkt niet.” Of
  • ik kan mijn gedachten er niet bij houden, dus dan heeft het geen zin toch?

Al dit soort gedachten helpen je niet. Wat wel helpt is bewuster leren kiezen!

Je kan het zien als een soort keuzemenu:

  1. hoeveel tijd heb je? 10min/ 30min./60min. etc. Begin met 10minuten. Gevorderden kunnen naar 20min en dan 30min toe werken en dan 60min in het weekend en dat bouw je langzaam op. Ook afhankelijk van je dagelijkse leven natuurlijk.
  2. welk type meditatie? Aarden, afstemmen op de 5d energie, ademwerk, chakrawerk, ontspanning, mindfulness, begeleidende stem of niet, frequentiemuziek ter ondersteuning of niet etc. Tip: Als dit keuzestress geeft en je kent het allemaal niet begin dan bij mindfulness: een bodyscan of ademwerk. Daarna kun je chakrawerk gaan doen en dan pas andere meditaties.
  3. welke houding? Zittend, liggend, wandelend of staand? Niks zo frustrerend als je zit en er wordt gezegd dat het een liggende oefening is en je hebt geen matje of bed in de buurt en je moet weer stoppen.
  4. welke stem spreekt je aan? Niet iedereen heeft een stem die jij als prettig ervaart. Luister dus eerst een stukje naar iemands stem ook even met je ogen dicht en voel of het je helpt of juist niet.
  5. wat is mijn doel? Ontspannen, aarden, healen, opladen met energie, beter verbinden, open hart etc.

Voor de duidelijkheid; alleen maar willen ontspannen als doel, in 10 minuten, zittend en dan in slaap vallen is begrijpelijk. Maar meteen 30minuten liggend chakrawerk doen kan wel eens teveel emoties en gedachten in je oproepen waardoor je nou niet bepaald lekker in balans met een helderder hoofd uit de meditatie komt. Dat is dan teveel van het goede, begin dan eerst met 10 minuten. Lees ook: mediteren kun je leren.

Tips:

  • luister eerst voordat je een meditatie ‘meedoet’.
  • Als je gedachten heel erg actief worden en steeds negatiever ook, een soort innerlijk verzet tegen mediteren doe dan alleen een natuurwandeling. Doe dit dan dagelijks het liefst een maand lang en probeer bewust te ademen en laat je gedachten en emoties maar een soort vrije loop hebben, niks sturen of controle. Er moet even niks. Gewoon in de natuur en fijn om je heen kijken. Na een maand kun je dan een adem meditatie meedoen om te kijken of het al wat beter lukt. Zie het als een liefdevolle uitnodiging van jezelf om dat te doen, en niet een verplichte opdracht.
  • heb je een fijne stem met begeleidde meditaties gevonden abonneer je dan op dat kanaal of sla die meditatie op in een playlist meditaties bijvoorbeeld. Of kopieer de link en maak een tekstbestandje aan op je computer. Wat jij prettig vind om makkelijk naar terug te keren en te kiezen om dagelijks te doen. In digitale agenda’s kun je ook vaak een link plakken en dan kun je een vaste tijd iedere dag in je agenda inplannen met die link erbij. Dan hoef je alleen maar te klikken als de melding verschijnt en meteen doen. Wel zo handig!
  • Wil je helemaal geen begeleidende stem gebruik dan een online timer of gebruik de stiltemeditaties.
  • Er zijn apps voor je mobieltje die ook gratis meditaties aanbieden en die hebben ook vaak een volgorde of eerst beginnende meditaties en die bouwen dan op. Heb je een fijne app gevonden deel hem dan hieronder in de reacties! Eentje die ik recentelijk aan het testen ben is Insighttimer.
  • Heb geen verwachtingen. In slaap vallen mag. Oordeel daar niet over. Je lichaam had het waarschijnlijk hard nodig. Neem dan meer rust en doe het de volgende dag nog een keer. Met alles wat we leren is geduld een belangrijke kwaliteit die je helpt.

Liefs,

Felicia.

Delen is lief!
error: Content is protected !!