moe
Blog artikelen,  Gratis

12 tips bij een Donkere Nacht van de ziel

Wat is een donkere nacht van de ziel?

Het wordt in vele religies omschreven en ook door mensen die spiritueel zijn zonder religie. Op wikipedia staat het als volgt. Voor nu is het volgende artikel de beste mijns inziens, omdat die er ook vanuit een 3d bril een goede kijk op geeft. Eckhart Tolle: https://eckharttolle.com/eckhart-on-the-dark-night-of-the-soul/ Zelf schreef ik dit artikel om mijn woorden eraan te kunnen geven. En ik maakte een creatieve expressie ervan.

Wat kan je helpen en ondersteunen tijdens een donkere nacht van de ziel?

 1. Pak een zakdoekje of handdoek en droog je tranen en veeg je snot af. Neem vervolgens een douche of bad, liefst met Epsomzout of soda bijvoorbeeld. Verwen je lichaam! Doe maar lief voor jezelf, want je hebt het nodig!
 2. Weet dat ook dit weer voorbij gaat.
 3. Herinner je de vorige keren van je depressief en leeg voelen nog? Daarna scheen er altijd weer licht. Vertrouw daarop. En als je het niet kan geloven dat het dit keer ook weer lichter zal worden. Weet dan dat je dit niet alleen hoeft door te gaan. En ook dat iedere beslissing die je nu wilt nemen niet in je hoogste goed is. Dus wacht daarmee.
 4. Praat erover met iemand en heb je niemand? BEL 113 (in nederland) Je kan ook chatten daar heb ik begrepen. Of zoek een facebookgroep waar je je ei kwijt kan. Iets wat bij jou past. De meeste mensen hebben positieve intenties en willen je helpen of verwijzen je naar iemand die dat beter kan.
 5. Beweeg je lichaam! Vaak zitten we zo vast in spierspanning door alle donkere gedachten en emoties die boven komen, dat je helemaal op slot lijkt te zitten. Zorg dat je doorgaat met lopen of dansen totdat je adem dieper en sneller wordt en je doorbloeding op gang is, dat helpt je hersenen om overtollige stofjes weg te werken. Je voelt je daarna een stuk soepeler lichamelijk en opgewekter geestelijk. Test het maar!
 6. Wees creatief; schrijf je gedachten op, spreek het uit tegen je kat of hond, Zing, verf, teken, spin wol of dans het er allemaal uit. Uit je pijn en ellende op die manier. Daar waar het niemand anders pijn kan doen en jij het veilig kwijt kan. Het zal een opluchting geven.
 7. En blijven Ademen! Je adem is heilig en verbind je met het moment van het NU; met je hart en je lichaam. In je hart ademend kun je weer langzaam gaan voelen dat je wel sterk bent, dat je uithoudingsvermogen hebt, en je Bewustzijn wordt weer groter. Je overziet weer een groter deel van alles in plaats van het klein geworden koker-vormige deel waarop jij je aandacht vestigde.
 8. Leg een hand op je hart spreek hardop: “Ik ben die ik ben” (3x). En voel dan nog iets dieper wat je in je hart voelt. En zeg het nog een keer 3x. Voel nog iets dieper.
 9. Open je hart, en laat alle verdriet, angst, boosheid, machteloosheid allemaal naar de oppervlakte opborrelen en adem het Uit, je systeem uit richting moeder aarde of terug het universum in. Blijf bewust ademen en blijf in je hart focussen op die kracht van je ” ik ben die ik ben” kern.
 10. En bedenk dan dat deze donkere nacht van je ziel iets is Voor jou en niet Tegen jou. Je ziel wil groeien en je container van bewustzijn is te klein geworden. Je kan dat alleen niet zelf zo zien wanneer je er midden in zit.
 11. Blijf bij jezelf, bij je lichaam, bij je gevoel. Alles waar je Bij kan blijven verandert vanzelf. Het transformeert, kan worden losgelaten, je kan de lessen integreren en weer opstaan en verder gaan daarna. Blijf bij jezelf terwijl je hier doorheen gaat. Dat is zelfliefde! En die verandering is de Wet van de Natuur, pure Alchemie. Jij kunt lood in Goud veranderen. Je eigen liefde is goud waard en zal groeien.
 12. En dan….luister je naar dit liedje, of je doet dat als eerste. Voel maar wat jou het meeste aantrekt.

Verzoek

ik zou willen vragen als je hier zelf niet midden in zit, maar je kent of hoort iemand die depressief is of bij wie alles instort in hun leven. Zou je dan dit artikel willen delen met hun? Niet om mijn website beroemd te maken; geen reclame of verdienmodel hier. Maar simpelweg omdat ieder leven er toe doet. Juist als het níet zo voelt heb je dat nodig. Dank je wel.

<- rechter muisklik en afbeelding opslaan!

Persoonlijke noot

Weet dat je niet alleen bent.

En je nooit meer op je bord krijgt dan dat wat jij aankan. Ook als je dat niet meer zo kan zien.

Je bent juist heel sterk.

Het is een fase en hierna kun je weer gaan opbouwen, maar dan wel met een betere fundering van jouw energielichaam.

Heel veel liefs en nog meer kracht gewenst!

En als je het echt helemaal niet meer weet allemaal? Doe dan ook even niks.

Adem en Ben aanwezig, meer niet, dat is genoeg nu. Adem.

En deze oefening helpt je om de balans tussen je hart en hoofd te balanceren.

Felicia.

Delen is lief!
error: Content is protected !!