koor txt
Blog artikelen,  Gratis

koor project “the River is Flowing”

Dit is hoe ik van een simpele melodie van een spirituele song, uitkom bij een heel koorproject.

Stap 1: Het begon bij een opname met gitaar.

Stap 2: Vervolgens zong ik er de tegenstem van de Canon bij mee. Stapje voor stapje, zodat je mee kan oefenen.

Stap 3: Vervolgens maakte ik met Musescore de bladmuziek van de hoofdmelodie en de midi-begeleiding erbij. Dan kun je de melodie zelf nog beter instuderen, terwijl je de bladmuziek mee kan lezen.

Stap 4: Daarna maakte ik een heel koorproject ervan; een 4 stemmig vrouwenkoor arrangement in Musescore.

Hieronder volgen gratis alle downloads om zelf mee te oefenen.

tutti als midi

Stap 5: En deze zong ik in per stem met Garageband, dit kan ook met Audacity, en daarna ook samen als een geheel, ook wel tutti genaamd.

stem 1 zang
stem 1 midi
stem 2 zang
stem 2 midi
stem 3 (octaaf lager ingezongen dan genoteerd!) zang
stem 3 midi
stem 4 zang
stem 4 midi
tutti zang
alleen begeleiding met hoofdmelodie midi

Stap 6: Deze heb ik achter elkaar gezet in mijn video editor programma. Nu kun je zelf alle 4 de stemmen instuderen en meezingen terwijl je de bladmuziek kan meelezen. En ook het tutti.

Waarom al die moeite?

Dit was om te testen of ik dit visueel kan maken en hoe ik dit kan doen met video software. Wanneer ik het meezing met video komt er al snel een vertraging in de audio, zeker bij meerdere lagen stemmen. Vandaar dat ik wat ben gaan experimenteren met hoe dit het beste kan. Bij andere songs heb ik al eerder meerstemmig iets gezongen en dan ook met video. Om de audio synchroon te laten lopen kost ook erg veel tijd. Zelf ben ik dan naderhand vaak niet tevreden over de zangpartij, of hoe de video eruitziet. Soms is het blauwe achtergrondscherm dan verandert, omdat de zonstand in huis verandert was, tja. Zo blijf ik klooien. En in de avond opnames maken betekend 3 felle lichten aan, anders zie je mij niet eens, haha. Zo klungel ik door, tot ik iets heb dat een beetje presentabel is. En ik houdt ook rekening ermee, dat het een beetje leuk en to-the-point moet zijn, voor de kijkers.

Nou, dit was het weer. Een lang artikel, veel informatie. En een heel koorproject verder. En wie weet kan iemand anders met een koor dit instuderen en dan een video opname maken en naar mij mailen. Lijkt mij fijn om te horen!

Veel plezier ermee!

Liefs,

Felicia.

update:

Stap 7 maak er ook een arrangement voor gemengd koor van. (N.B.: ik ben vrouw, dus de bass en tenor zijn geoctaveerd gezongen, dan kleur ik wat donkerder, lijkt erop toch? 🙂 )

tutti audio
sopraan audio van de midi
mezzo-sopraan audio van de midi
tenor audio van de midi
bass audio van de midi


Delen is lief!
error: Content is protected !!