songs maken
Blog artikelen,  Songs

Songs maken

Af en toe maak ik een liedje.

Opnameknop aan, gitaar met plectrum in mijn handen en gaan! Rauw en puur.

Ik heb wel eens geprobeerd die liedjes dan netjes te maken, te stroomlijnen, betere teksten van te maken, maar ik verloor daarbij de emotie. Dan ging ik zingend toch weer andere teksten ervan maken en er ontbrak iets van de kern. Kennelijk is dit dan precies goed zoals ik het doe. Inclusief valse tonen en knerpende gitaar.

Het is een spontane momentopname, ‘al zou ik in mijn badjas zitten‘, het is dat moment dan zo. Als ik toevallig wel make-up op heb en leuke kleding, dan staat het wel meteen een stuk leuker, dat zie ik ook wel. Maar het gaat om die kern. Gevoel. Een open hart. Vaak ben ik niet eens opgewarmd met mijn stem, of ingespeeld op gitaar. Een koude start dus.

[Hoe ik wel mijn stem opwarm zal ik misschien nog eens een filmpje van maken met wat fragmenten eruit, wel zo leuk voor wie dan wil weten.]

En muziek is heilzaam op vele levels. Sinds mijn Awakening is er meer diepte gekomen; in wat muziek en Klanken met je lichaam en energieveld kan doen. Zelf ben Ik nog steeds onder de indruk ervan. En ik voel die vibraties van het zingen en spelen door mij heen gaan als een soort water. De kracht ervan ervaar ik op een heel ander level dan alleen mijn oren.

“Muziek brengt ons thuis…naar ons hart.” -Felicia

Thema’s

Vroeger waren het vooral liedjes over de ideale liefde. Tja, je bent single en je wilt wat haha. Ik ben ook wel verliefd geweest, vooral onbereikbare of ongelukkige liefde. Het inspireerde mij, al die gevoelens, de ongrijpbaarheid, het idee van noodlot, verlangens. Ook mijn keuzes in het leven waren meestal niet logisch, maar op gevoel. Ook dat bracht vaak verschillende ervaringen, frustraties en de lessen daarvan met zich mee. Een muze komt in vele gedaanten, en de meeste mensen weten niet eens hoe belangrijk ze voor mij geweest zijn. Daar ben ik dan weer veel te verlegen voor.

Hoe zou iemand reageren als je dat zou zeggen? Ik heb het een keer wel gedaan met knikkende knieën. Voor een jonge knul die ik op een feestje ontmoette, totaal niet mijn type, maar ik schreef een liedje over iets dat hij raakte in mij, en de week erop in de discotheek schreeuwde ik in zijn oor; ‘ik heb een liedje voor jou geschreven’. Hij was verbaasd en lachte me uit. Ondertussen stond hij de mooie meiden te versieren en had totaal geen oog of aandacht voor mij of mijn liedje. Daar ging het ook niet om. Gewoon ‘hé leuk, ik wil het wel een keer horen’ of zoiets, dat had wel fijn geweest. Ik heb het cassettebandje vast nog ergens. Oh, wat was ik verlegen en toch moedig tegelijk. En ik begreep mezelf ook totaal niet.

Ook de natuur of een wasmachine die bonkend centrifugeert kan een inspiratiebron voor een liedje zijn.

Tegenwoordig is het spirituele thema meer aanwezig. En de Tijd waarin wij leven. Ook daag ik mezelf uit door een liedje over een tarotkaart te schrijven bijvoorbeeld. Of ik laat gewoon alles door mij heen stromen wat eruit wil, net als je dromen, pas in de ochtend weet je wat je gedroomd hebt. De teksten zijn bijna allemaal fictief waar ik over zing, maar de emoties zijn echt. Ik zie het zelf zo, dat de emoties een soort sleutel naar diepere zielswaarheden zijn. Het maakt het onbewuste bewuste.

Waarom ik deze songs deel, is vanuit de hoop dat het jou mag inspireren. En wie weet gaat je hart een beetje verder open. Liefde is de grootste kracht in het Universum!

Een afspeellijst van mijn eigen Songs, dan kun je je daar abonneren als je de laatste nieuwe liedjes wilt horen.

Ook neem ik wel eens covers op in diverse stijlen voor al mijn songs: Klik maar hier.


Het volgende is niet echt noodzakelijk om te weten voor mensen die gewoon liedjes willen luisteren, maar voor wie zelf ook muziek maakt is het misschien leuk om wat meer informatie te hebben over wat ik gebruik en waarvoor of waarom.

Opname apparatuur

Vroeger nam ik mijn liedjes op met Cassetterecorder, daarna een Minidisc ook tijdens mijn zangstudie was dat handig voor de feedback. Ook audio opnames op mijn windows computer. De camera op mijn computer was zo slecht en de ram+cpu zo traag dat ik er geen video mee kon opnemen. Toen een H4 Zoom opname apparaat en ook mijn mobieltje. En de laatste jaren op mijn Mac laptop zowel audio met Audacity of garageband en video met OBS. OBS heeft ook de mogelijkheid voor een ‘bluescreen‘ en dat is een oud dekbed van de Hema die ik met punaises aan de muur heb gehangen. En ook kan je in OBS extra effecten toevoegen zoals introvideo’s, logo, tickers, timers als je live gaat en nog veel meer. Ik heb een aantal sjablonen gemaakt, ook als ik dingen uitleg voor de andere dingen die ik doe. Voor de songs wil ik het simpel houden; sjabloon aan en dan opnemen en klaar, dat kan ik zelf live streamen dan! En naderhand hoef ik alleen in Imovie het begin en einde even te trimmen en de audio eventueel nog te normaliseren. Waarom ik het als video doe weet ik eigenlijk niet. Ook maak ik nog wel op mijn mobieltje vaak snel even een opname en merk dat ik er dan niks meer mee doe behalve op mijn laptop overzetten. Nog heel veel songs, een stuk of 200, dus ergens op mijn laptop die nog niemand gehoord heeft. Tja, vaak zijn die teksten ook net iets te persoonlijk, vandaar. Het fictieve gehalte is soms totaal weg als je heel rauw vanuit je ervaringen schrijft. lol. Maar dat hoeft niemand dan te horen.

Stemming

Mijn gitaar stond vroeger op de standaard van 440Hz en dat velde nooit echt fijn. Tot ik ontdekte dat de natuurlijke stemming lager is. Door de oude muziekafdeling, en ook door de informatie uit de spirituele wereld. Daarna heb ik mijn gitaren eigenlijk altijd in de 436Hz gesteld staan. Hiervoor gebruik ik de Chromatic tuner CA-20 van Korg, daar zit een quartz kristal in. En je kunt hem calibreren op andere frequenties, wel zo handig! Tenzij ik met piano ook een opname maak, die is heel ingewikkeld om aan te passen, dan dan maar even mijn gitaar omhoog en meteen erna weer terug stemmen.

Andere apparatuur

Hoewel ik het bij mijn eigen songs niet gebruik is het misschien toch leuk om te benoemen hier dat ik ngo andere apparatuur gebruik bij mijn muziek maken. Mackie sm450 versterker en mengpaneeltje Mackie 1202 VLZ. Ook een loopmachine Bosch loopstation RC5 sinds kort waarmee ik aan het testen ben om backingtracks bij het didgeridoospelen enzo mee te laten lopen en cachongrooves. Deze is vooral bij live muziek maken wel handig. Dat zie je sommige comedians ook doen.

Gitaarattributen

Voor hogere stemmingen gebruik ik soms een capodaster van Fazley, hiervoor had ik een andere maar die kun je niet snel even naar ene andere positie verplaatsen deze werkt met een knijpsysteem dan is het ook live makkelijker te gebruiken. Plectrums normale meestal medium, de dunnen voor funky slagjes en de dikke voor jazzakkoorden, ook duimplectrums vooral bij meer country en popsongs. ik had een glazen slide die ik zelden gebruikte en die is helaas laatste gebroken, tijd voor de aanschaf van een metalen variant.

Overige instrumenten

Sommige songs maakte ik met pianobegeleiding op mijn Yamaha Clavinova CLP-121S, maar het doorstromen van de energie ervaar ik als veel minder dan, ook vanwege die 440Hz stemming. En de stemming kan lager, maar dan moet ik telkens eerst de handleiding erbij pakken, nogal ingewikkelde handeling ook. Een bamboe didgeridoo (kado van een lieve kennis), tambourijn, Meinl cachon (gewonnen in een prijsvraag in een drumtijdschrift!), onweermaker (gekregen van een zangleerling), mondharp, mondharmonica, ierse fluit, shakers en eitje, Kalimba (uit Mali als kado gekregen), klankschalen en kazoo.

optreden?

Of ik mijn eigen liedjes live wil komen spelen? Nee, dat gaat niet. En popcovers spelen zou nog een mogelijkheid zijn, maar daar richt ik mij op dit moment niet op. Ook omdat ik na mijn Awakening mijn geheugen totaal kwijt was en ik al blij ben dat ik mijn boodschappenlijstje weer enigszins kan onthouden. Het lange geheugen is wel weer terug, dus oude liedjes weet ik weer half. Maar tijd om te oefenen is ook een ding. Eerst mijn spirituele praktijk opbouwen. Mijn missie doen. De songs zijn extra. En ik deel ze in het geheel gratis hier en op youtube. Omdat ik hoop dat iemand er iets aan heeft. Mijn kado voor de wereld.

Liefs,

Felicia.

Delen is lief!
error: Content is protected !!